Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 31 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe generaties zijn steeds ongezonder

We worden tegenwoordig dagelijks doodgegooid met superfood en fitnessgoeroes, toch is iedere nieuwe generatie ongezonder dan de vorige. Jongere generaties hebben meer kans op gezondheidsproblemen zoals overgewicht en een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het RIVM naar gezondheidsproblemen in vier generaties.

Eind jaren tachtig had 7 tot 8 procent van de veertigers obesitas. Zestien jaar later was dat aantal gestegen tot 11 tot 15 procent. De conclusie luidt: toekomstige generaties ouderen zullen vaker op jongere leeftijd overgewicht hebben. Overgewicht verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

 

„Je moet niet meer eten dan je verbruikt, anders kom je aan”, zegt onderzoeker Monique Verschuren tegen de NOS. „Het zit dus in te veel eten, te weinig bewegen of een combinatie daarvan.

Verleiding

Dat je door te veel eten aankomt, weten we eigenlijk allemaal. Hoe kan het dan dat we toch zwaarder worden? Volgens het onderzoek zijn er veel meer verleidingen. Je komt ze overal op straat tegen en moet steeds opnieuw weerstand bieden aan smeuïge reclames.

Er is een flinke slag te maken in de verbetering van de volksgezondheid als mensen meer bewegen en gezonder eten, zeggen de onderzoekers. „Weersta de verleidingen en beweeg meer: neem de trap of de fiets.”

Goed nieuws

Het onderzoek brengt ook goed nieuws: jongeren roken minder dan oudere generaties.

In de studie zijn veranderingen in de leefstijl en de grootste risicofactoren voor hart- en vaatziekten onderzocht en vergeleken. Volwassenen tussen 20 en 60 jaar zijn 21 jaar lang gevolgd. Ze zijn opgedeeld in vier groepen: twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.