Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 9 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Grieperig? Dat zou wel eens hooikoorts kunnen zijn!

We lezen en horen veel over een griepgolf die ons land zou teisteren. In Limburg zijn er zelfs problemen in het onderwijs, omdat veel docenten ziek thuis zitten. Maar is het wel griep?

Volgens de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten (Neprofarm), zouden veel mensen wel eens last van hooikoorts kunnen hebben.

Door de warme winter begint het hooikoortsseizoen dit jaar namelijk extra vroeg, zo laat de vereniging aan Metro weten.

Vervroegde klachten

„De eerste hooikoortssymptomen steken nu al de kop op. De vervroegde klachten volgen de griepgolf, waar veel media-aandacht voor is geweest, snel op en zijn makkelijk te verwarren met de eerste symptomen van griep. Wie vaak last heeft van hooikoorts moet bedacht zijn op klachten”, aldus Bernard Mauritz van Neprofarm.

De natuur loopt dit jaar zes weken voor op schema. Maar velen leggen niet direct de relatie tussen de warme winter en hooikoortssymptomen. En dat zouden ze beter wel kunnen doen. „Door de vroege lenteverschijnselen zijn mensen die gevoelig zijn voor pollen gebaat bij het tijdig starten met medicatie”, zegt Mauritz.

Vermoeidheid

„Normaal begin je hier pas halverwege april mee. Dat kan dit jaar voor problemen zorgen. Symptomen zijn in het begin makkelijk te verwarren met een griepje. Hoesten, niezen, verkoudheid of vermoeidheid.”

Als mensen onterecht denken dat ze griep hebben, zullen ze geneigd zijn medicatie te nemen die de griep bestrijdt. Maar als het hooikoorts blijkt te zijn, zijn andere middelen nodig.

Lastig

Hooikoorts is lastig te bestrijden. Medicatie met zogenoemd cromoglicinezuur onderdrukt wel het effect van hooikoortsprikkels, maar werkt het beste als je nog geen klachten hebt. Wie geregeld last heeft van hooikoorts doet er goed aan hier niet te laat mee te beginnen.

„Wanneer de hooikoorts al heeft toegeslagen kunnen de klachten alleen nog maar worden verzacht. Werkzame stoffen remmen de overgevoeligheidsreactie en verlichten de symptomen. Maar beter is het natuurlijk om de klachten te voorkomen”, aldus Mauritz.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.