Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 15 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Verbied verkoop huisdieren in winkel en online’

Er moet een verbod komen op het verkopen van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en op internet. Dit voorkomt impulsaankopen die regelmatig resulteren in het zelf doden van huisdieren door fokkers en particulieren.

Hiervoor pleit de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren die dit jaar een grote campagne gaat voeren tegen de verkoop van huisdieren in winkels en op internet. „Deze manier van verkopen stimuleert impulsaankopen”, zegt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. „Kinderen en volwassenen worden verleid door de schattige snoetjes en ontdekken later pas dat een dier tijd, ruimte, geld en energie kost.”

Opwelling

Deze aankopen die in een opwelling worden gedaan eindigen vaak op een nare manier. De asielen puilen uit met afgedankte dieren, maar mensen gaan ook over tot het zelf doden van hun huisdier. Op internetfora is te lezen hoe fokkers hun overtollige dieren zelf afmaken en tips geven: de nek breken door op de rand van de keukentafel te slaan, chloroform, een klap met een stoeptegel.

„Ons konijnenspreekuur werd onlangs gebeld door een vrouw die dacht twee vrouwtjes te hebben gekocht, maar plotseling was daar een nestje”, vertelt Van Horck. „Ze belde de fokker en die zei haar doodleuk dat ze ze maar moest doden. Uiteindelijk zijn ze via ons in een opvang terechtgekomen.”

Afgedankt

In winkels moeten gezelfschapsdieren die gezond zijn, maar te oud om als ’schattig’ over de toonbank te kunnen (drie maanden bij konijnen) ruimte maken voor soortgenoten die beter in de markt liggen. De afgedankte dieren eindigen doorgaans als roofdierenvoer. Ook worden gezonde dieren gedood, enkel omdat ze geen perfect uiterlijk hebben.

De Sophia-Vereeniging strijdt al jaren voor een totaalverbod op het zelf om het leven brengen van huisdieren. Door hun lobby is in juli 2014 wel het verbod ingegaan op het eigenhandig doden van honden en katten. Maar de strijd voor een totaalverbod gaat door.

Brandbrief

Vorig jaar stuurde de organisatie een brandbrief naar toenmalig staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken om het doden van alle huisdiersoorten te verbieden. Deze brief werd ondertekend door tienduizend steunbetuigers. Onlangs is eenzelfde brief naar de huidige staatssecretaris Van Dam gegaan, omdat er nog steeds geen stappen zijn gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.