Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 14 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Journalist stak auto’s in brand en verkocht foto’s’

Een journalist uit Zeist is drie maanden lang geschaduwd door de recherche omdat hij ervan werd verdacht auto’s in brand te steken, en de foto’s die hij van de branden maakte te verkopen aan diverse media. Sinds de man werd geschaduwd, zijn er geen autobranden meer geweest.

Vorige maand werd al bekend dat de journalist was geschaduwd, onder meer met een cameraatje bij de deur van zijn huis. Dat leverde verontwaardigde reacties op van onder meer journalistenvakbond NVJ. De politie zei destijds al dat de camera niets te maken had met het werk van de journalist. Nu blijkt dus dat hij verdacht werd van de autobranden, zo schrijft De Telegraaf.

‘Zeer verdacht’

In 2014 vond een reeks autobranden plaats in Zeist, niet ver van de woning van de journalist. Hij maakte foto’s van die branden en verkocht die door aan De Telegraaf en RTV Utrecht. De politie vond het ,,zeer verdacht” dat de branden steeds bij de man in de buurt waren, en dat hij er foto’s van nam. De journalist maakte zijn eigen nieuws, en verdiende er vervolgens geld aan, zo was de gedachte.

Verdachte van andere brand

Inmiddels is de journalist geen verdachte meer in deze zaak omdat er tijdens de drie maanden dat de man werd gevolgd, er geen aanwijzingen werden gevonden dat hij de dader was. Wel vindt de politie het opvallend dat er een einde kwam aan de reeks branden toen de man werd gevolgd.

De man is nog wel verdachte de zaak rond een brand in Harderwijk, in 2013. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. De journalist zegt in de krant dat hij niets te maken heeft met de branden. Hij noemt de beschuldigingen ,,héél kwalijk".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.