Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 13 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Finland is te koud: duizenden migranten keren terug

Duizenden migranten in Finland hebben vrijwillig besloten om terug te keren naar huis, deels omdat het te koud is. Omdat veel van de asielzoekers uit Irak komen, heeft Finland besloten om vliegtuigen naar Bagdad te laten vliegen om de vluchtelingen die zich hebben bedacht terug te vliegen.

Net als Dutisland en Zweden is ook in Finland het aantal migranten het laatste jaar enorm gestegen. In 2014 vroegen er 3600 mensen asiel aan in Finland, in 2015 waren dat er maar liefst 32.500.

De afgelopen maanden hebben 4100 asielzoekers besloten om hun aanvraag op te zeggen, en terug te gaan naar hun land van herkomst. Er wordt verwacht dat dat aantal de komende tijd nog flink stijgt. Het gaat voornamelijk om jonge Iraakse mannen, die hun gezin hebben achtergelaten. Ze vinden dat het te lang duurt voordat hun gezin kan overkomen en zijn ontevreden over het leven in Finland: ze vinden het te koud, of het eten niet lekker, of voelen zich er niet welkom.

Er zal elke week een vliegtuig met honderd teleurgestelde asielzoekers naar Bagdad vliegen, zolang daar vraag naar is, hebben de Finse autoriteiten aangekondigd. Overigens willen vluchtelingen uit Syrië vrijwel nooit vrijwillig terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.