Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 7 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Steeds meer huisdieren spoorloos na jaarwisseling

Ieder jaar slaan meer huisdieren op de vlucht voor het knalvuurwerk dat wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling. Deze keer werden op oud- en nieuwjaarsdag zo’n 600 honden en katten als vermist opgegeven bij het meldpunt voor vermiste huisdieren Amivedi.

Op 31 december werden 353 huisdieren aangemeld, een verdubbeling ten opzichte van een normale decemberdag. Op 1 januari waren dit nog eens 263 meldingen. Ruim 400 katten namen de benen, tegen bijna 200 honden. Nooit eerder sloegen zoveel honden op de vlucht.

Hartverscheurende zoektochten naar de weggesnelde huisdieren zijn het gevolg. Eldert Loots liet op oudejaarsdag Raf uit in zijn woonwijk in Biddinghuizen in Flevoland. Her en der werd er vuurwerk afgestoken. „Hij was zenuwachtiger dan normaal en ineens zag ik kortsluiting in zijn hoofd ontstaan”, vertelt Loots die sindsdien met vrijwilligers van Waar is onze Angel met speurhonden en warmtecamera’s de omgeving afspeurt. „Hij is het hele dorp doorgerend en ook nog eens aangereden op een rotonde nabij industrieterrein Noorderbaan.”

Foto: Amivedi

Raf zou in het bos in Biddinghuizen verblijven

Gewond zette de border collie, die 7 januari 3 jaar wordt, het opnieuw op een rennen. Volgens vrijwilligers die vrijdagavond met speurhonden hebben gezocht is de hond mogelijk te water geraakt bij het industrieterrein. Maar daar wil Loots niet aan. „Ik zag de volgende ochtend een bloedspoor onder een hek door. Die middag werd hij in de bossen gesignaleerd. We hopen dat hij zich daar schuilhoudt. Speurhonden hebben dat wel bevestigd.”

Overlevingsmodus

Honden schieten na dit soort traumatische ervaringen in een overlevingsmodus, trekken zich terug en herkennen zelfs hun baas niet, heeft Loots gehoord. Daarom heeft hij eten en spullen die naar hem en zijn vrouw en drie jonge kinderen ruiken in het bos gezet. „Daar blijf ik posten. Mijn 5-jarige dochtertje werd vannacht huilend wakker omdat ze Raf zo mist. We halen alles uit de kast. Raf is als mijn vierde kindje.”

Foto: Amivedi

Baily uit Zaandam

Mark-Reza van den Berg zag de nog geen jaar oude Baily, een kruising tussen een Franse buldog en een boomer, oudejaarsochtend naar buiten glippen toen zijn vriendin het huis verliet. „Vervolgens ging er een rotje af en is ze hem gepeerd”, zegt Van den Berg uit Zaandam. Nooit laten ze haar loslopen, ook niet in de eigen straat. „Soms ontglipt ze wel, maar dan loopt ze meestal naar het park achter ons huis en is ze binnen 5 minuten weer terug.”

Meegenomen?

Vrijdag werd door een speurhond een spoor opgepikt dat 2,5 kilometer bij het woonhuis vandaan abrupt stopte. „We denken dat ze daar is opgepakt en mee is genomen. Anders zou ze wel een keer ergens gezien zijn.” Desondanks blijven Van den Berg en zijn vriendin de vaste rondjes lopen bij het uitlaten van hun andere twee honden. „Misschien pikt ze de geur van de andere honden op en volgt ze die naar huis.”

Teruggevonden

Zo zijn er nog meer voorbeelden van honden die sinds de jaarwisseling spoorloos zijn. Maar veel worden ook teruggevonden. Odin, de nog geen jaar oude hond uit Bulgarije, bijvoorbeeld. Hij wist even na middernacht naar buiten te ontsnappen. „Hij wilde weer naar binnen, maar toen het vuurwerk weer begon, zette hij het op een rennen en was er geen houden meer aan”, zegt eigenaar Ilona Reinders uit het Groningse Wildervank.

Foto: Amivedi

Odin na zijn vermissing

Tot 3.00 uur ’s nachts heeft de hele familie gezocht, ook vrijdag en zaterdag werd er uren rondgereden. Tot het verlossende telefoontje zondagmiddag kwam. „Iemand had hem langs de N33 gezien. We vonden hem onder een viaduct. Verzwakt en met kapotte voetzolen van het harde rennen door de velden. Het had geen dag langer moeten duren, want dan was hij er door onderkoeling misschien niet meer geweest.”

De normaal dominante Odin ligt nu gedwee bij te komen. „Volgend jaar gaat hij naar de bijkeuken met de deur dicht. We nemen geen risico meer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.