Na meer dan twaalf uur vergaderen hebben de eurolanden dinsdagochtend een akkoord bereikt over een nieuwe lening van 130 miljard euro aan Griekenland die voorkomt dat Griekenland volgende maand failliet gaat.

De Griekse schuldenlast moet in 2020 zijn teruggebracht tot 120 procent van het bruto binnenlands product. Private schuldeisers is daarom gevraagd een aanzienlijk verlies te nemen op hun Griekse staatsleningen, zodat de schuldenlast van het land met zo'n 107 miljard euro kan worden verlaagd.

Daarnaast hebben de ministers de rente verlaagd op de eerste tranche aan noodhulp. In plaats van twee tot drie procent hoeft Griekenland maar 1,5 procent rente te betalen, waardoor niet alleen de schuld afneemt, maar ook de noodzaak voor nieuwe leningen. Tot slot nemen de Europese Centrale Bank en de zeventien eurolanden genoegen met minder winst op hun leningen aan Griekenland.

"Het is niet overdreven om te zeggen dat vandaag een historische dag is voor de Griekse economie", zei de Griekse premier Lucas Papademos. Als er geen akkoord was bereikt zou Griekenland naar verwachting volgende maand failliet zijn gegaan, met een zeer waarschijnlijk uittreden uit de eurozone tot gevolg.