BEIJING - Ai Weiwei moet een eerder opgelegde miljoenenboete toch betalen. De overheidskritische Chinese kunstenaar liet donderdag weten dat de belastingdienst in Beijing heeft besloten de aan zijn ontwerpbureau opgelegde boete te handhaven. Ai had bij de dienst bezwaar aangetekend tegen de boete.

De conceptueel kunstenaar, die onder meer bekend is van zijn mega-installatie met honderd miljoen porseleinen zonnebloempitten, werd donderdag van het besluit op de hoogte gebracht. Ai zegt dat hij zich daar niet bij neerlegt. Hij wil binnen twee weken bij de rechter in beroep gaan.

Ai is een van de bekendste hedendaagse Chinese kunstenaars. Hij was voor de Olympische Spelen in China betrokken bij het ontwerp van het nationale stadion in Beijing, ook wel bekend onder de naam het Vogelnest.

Vorig jaar werd Ai drie maanden door de autoriteiten vastgehouden. Na zijn vrijlating werd bekend dat zijn ontwerpbureau 1,8 miljoen euro aan belastingen en boetes moest betalen. Activisten zagen de maatregel als straf voor zijn kritiek op het communistische bewind.