AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wist de beurs donderdagochtend het openingsverlies snel weg te werken en weer boven de grens van 300 punten uit te klimmen. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 300,57 punten. De MidKap-index steeg 1 procent tot 488,01 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,1 en 0,5 procent.

In Parijs verloor Carrefour 3,7 procent. Het Franse supermarktbedrijf verlaagde voor de tweede keer dit jaar de doelstelling voor 2011 vanwege tegenvallende economische omstandigheden in Europa.

Rio Tinto

Telecomapparatuurmaker Alcatel-Lucent was met een winst van ruim 10 procent de sterkste stijger in Parijs. Volgens de Financial Times heeft het bedrijf een overeenkomst bereikt over de verkoop van de call center-activiteiten aan investeringsbedrijf Permira.

De Australische mijnbouwreus Rio Tinto liet weten niets te merken van de economische neergang. Het op een na grootste mijnbouwconcern ter wereld behaalde een recordomzet ijzererts in het derde kwartaal en ziet de toekomst zonnig in. Het aandeel daalde desondanks op de Londense beurs 0,7 procent.

Saab

In de AEX was pakketbezorger TNT Express de grootste daler met een verlies van 1,9 procent. Kredietbeoordelaar Moody's overweegt een verlaging van de kredietwaardering van de pakketbezorger als gevolg van de tegenvallende resultaten van het bedrijf en de moeilijke economische omstandigheden in Europa.

Het aandeel Swedish Automobile klom 23 procent. Het moederbedrijf van het noodlijdende autobedrijf Saab bevestigde een deel van een eerder toegezegde lening te hebben ontvangen van het Chinese ZhejiangYoungman Lotus Automobile. Volgens de Zweedse krant Dagens Industri zou het gaan om bijna 11 miljoen euro, onderdeel van een lening met een waarde van ongeveer 70 miljoen euro.

De euro was 1,3810 dollar waard tegen 1,3805 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 85,26 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,3 procent steeg tot 111,77 dollar per vat.