Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 11 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Ook Denemarken bant té magere modellen

Te magere modellen, de modewereld begint stapvoets verandering aan te brengen in het soms ‘ongezonde’ beeld dat zij weergeven. Zo kwam Frankrijk begin april met een wet tegen té magere modellen, maar ook Denemarken bant nu te magere modellen uit hun mode-industrie.

De regels

Tijdens de modeweek van Copenhagen, Copenhagen Fashion Week, zullen vanaf nu geen magere of giga dunne modellen meer over de catwalk schrijden. De Fransen laten hun wet doorslaggevend zijn afhankelijk van het BMI (Body Mass Index) van de modellen, maar Denemarken kiest voor een andere doorslaggevende factor. Daar gaan de ‘te magere’ modellen het testlab in en worden onderworpen aan fysieke en psychologische tests. Zo wordt zichtbaar of zij gezondheidsrisico’s lopen en misschien wel aan anorexia lijden. En ben je onder de zestien? Dan mag je in Denemarken geen model zijn. De nieuwe regels zijn niet wettelijk afdwingbaar, maar zo’n 300 organisaties uit de industrie zeggen zich eraan te houden en hebben een document ondertekend.

Lees ook: Komt Frankrijk met een wet tegen magere modellen?

Denemarken als collectief tegen te mager

De CEO van Copenhagen Fashion Week en het Danish Fashion Institute, Eva Kruse, is blij met deze regelgeving: “De Deense mode-industrie is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en is bereid een collectieve stap voorwaarts te zetten zodat het welzijn van de modellen verbetert en dat we een lichaamsbeeld ondersteunen dat gezond is en niet ziekelijk.”

De wet van Frankrijk

In Frankrijk wordt de BMI van de risicomodellen gecontroleerd en bij beelden (of advertenties) uit magazines die aan een sessie photoshoppen zijn onderworpen moet duidelijk vermeldt worden dat het beeld is bewerkt. Wie zich hier niet aan houdt kan een boete tot 75.000 euro en een gevangenisstraf verwachten. De conclusie is dat Frankrijk wel harder ‘strijdt’ tegen het bannen van de magertjes in de mode-industrie, maar Copenhagen zet een grote stap in de goede richting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.