Daisy Heyer
Daisy Heyer Reizen 6 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

In deze Europese landen kun je de taxi beter laten

Stedentripje in Europa op de planning? Vaak kun je voor best leuke prijsjes zo naar Barcelona, Praag of Kopenhagen vliegen. Maar de reis vanaf het vliegveld naar de grote stad kan dan nog wel eens duurder uitpakken dan je gehoopt had.

En dan sta je vaak ook nog voor een lastig pakket: taxi of toch maar met het ov? Als de taxi’s hartstikke goedkoop zijn in verhouding met Nederland, dan is dat vaak een keuze die men toch wel prefereert. Maar hoe weet je nou wat de ‘beste’ keuze is?

Je moet rijk zijn in Reykjavik

Die ‘beste keus’ verschilt natuurlijk per stad. In Reykjavik is het bijvoorbeeld ont-zet-tend duur om een taxi te pakken: daar betalen reizigers zo’n 147 euro (!) voor een ritje naar het centrum. Als ze voor het ov gaan kost het ook best wat, maar met 21 euro is dat nog altijd een 126 euro goedkopere optie, blijkt uit onderzoek van reiszoekmachine KAYAK.nl.

Wie in Reykjavik de taxi neemt moet diep in de buidel tasten. / Colourbox

Wat ook belangrijk is voor reizigers, is de tijd die de reis vanaf het vliegveld naar de stad kost. Wie in Kopenhagen bijvoorbeeld de metro naar het centrum neemt, is daar in 13 minuten vanaf het vliegveld. Met een taxi ben je al gauw 20 minuten kwijt en het is ook nog eens veel duurder (met het openbaar vervoer ben je zo’n 5 euro kwijt, met de taxi 40).

Gelijke reistijd

In grote steden als Rome, Parijs en Milaan ben je qua reistijd met zowel het openbaar vervoer als met de taxi al snel zo’n 40 minuten kwijt en is het dus zaak om te kijken wat je wilt uitgeven aan je reis naar de stad. Ga je comfortabel voor een taxi, dan ben je in Rome zo’n 50 euro kwijt, Parijs zo’n 60 euro en naar Milaan kan het al snel rond de 95 euro kosten om vanuit Malpensa Airport naar de stad te komen.

Het goedkoopste taxiritje vanuit het vliegveld naar de stad heb je in Lissabon, waar je zo’n 10 euro betaalt voor een taxirit van zo’n 7 kilometer. Openbaar vervoer is daar ook hartstikke goedkoop: voor 1.90 euro ben je in het stadscentrum.

In Parijs kun je qua reistijd net zo goed het openbaar vervoer nemen. / Colourbox

En Nederland?

Hoe het met de prijzen van het openbaar vervoer en de taxi in Nederland gesteld staat? Uit het onderzoek blijkt dat toeristen vanaf de vliegvelden in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven in minder dan een half uur in het centrum kunnen staan, zowel met het openbaar vervoer als met de taxi.

Dit is sneller dan het Europese gemiddelde dat op 33,5 minuten ligt. Qua prijzen ligt het openbaar vervoer aan de hoge kant, met name voor een reis richting Amsterdam centrum. Hier betalen reizigers gemiddeld 4,20 euro voor, wat betekent dat het in maar liefst veertien Europese steden goedkoper is om het centrum te bereiken.

Toch is een ritje met het openbaar vervoer nog altijd goedkoper dan de taxi, waarmee je in alle drie de steden vrijwel even lang onderweg bent. Voor wie op budgetreis is, is er dus eigenlijk maar één boodschap: neem het openbaar vervoer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.