Daisy Heyer
Daisy Heyer Reizen 13 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Deze Amsterdamse musea zijn tof voor iedereen

Weekendje Amsterdam op de planning? Dan wil je wellicht ook wel een dagje naar een museum. Maar waar kun je je nou prima vermaken als je geen enorme kunstliefhebber bent? Metro zocht het uit tijdens de Amsterdamse Museumnacht.

Oké we geven toe dat het er tijdens de Amsterdamse Museumnacht anders aan toe gaat dan ‘normaal’. Een silence disco onder het oog van De Nachtwacht, een rondje in een ballenbakboot varen langs de mooiste musea van de stad of stomdronken op de bovenste etage van NEMO mee mogen zingen in een rockband zit er op een doodnormale museumdag niet in. Maar het is een heerlijke manier om speels kennis te maken met de vele musea die onze hoofdstad rijk is.

Tropenmuseum

We beginnen de avond dan ook bij Het Tropenmuseum waar de officiële aftrap van de Museumnacht plaatsvindt. De rij voor het – niet te ontkennen – prachtige museum is lang, maar de moeite waard als de mannen van Zwart Licht (Akwasi, Leeroy en Hayzee) de aftrap van de feestelijke nacht geven.

Hoewel het publiek duidelijk nog een beetje in de stemming moet komen, valt op dat het Tropenmuseum een prima plek is om een bezoek aan te brengen als je op ‘reis’ bent in Amsterdam. Alles in dit museum draait namelijk om cultuur, dus ‘thuis’ voel je je sowieso. Wij zijn vooral fan van de expositie Fashion Cities Africa, waar we te zien krijgen hoe mode geïnterpreteerd wordt in diverse Afrikaanse steden. Eén ding kunnen we zeggen: we krijgen meteen zin om op vakantie naar Afrika te gaan!

NEMO

Volgende stop: het NEMO Science museum. Hier geen dikke rijen voor de deur, al is het er binnen best druk. Maakt niet uit, want op de top van dit museum kun je met heer-lijk uitzicht over de stad een drankje drinken, om je vervolgens te storten in de wereld van de wetenschap. Wellicht denk je dat NEMO enkel bestemd is voor kleine kinderen, maar niets is minder waar: stiekem kun je hier ook als volwassene weer even het kind in jezelf naar boven laten komen.

Op de bovenste etage giechelen we weer even als pubers bij ‘de peepshow’, waar je uiteindelijk ietwat stoffige poppetjes in allerlei kinky standjes voorbij ziet komen en op een speelse manier seksuele voorlichting krijgt. Omdat we dat niet meer nodig hebben zijn we even snel weer buiten de peepshow als dat we erin waren, maar grappig is het zeker. Puntje van kritiek: de condooms en pilstrippen die er ooit zijn neergelegd in 1997 zijn duidelijk nooit meer vervangen. Wellicht wordt het tijd?

https://www.instagram.com/p/BbFC9yLnqbU/

We doen mee aan een reactiespelletje, tekenen in spiegelbeeld zonder dat we onze handen kunnen zien (damn, moeilijk!) en in het laboratorium brouwen we in het lab (inclusief witte jas) een mengseltje, waardoor we erachter komen hoe een vuurpijl ongeveer werkt. Wie op een iets rustigere dag naar NEMO gaat, kan zich (met en zonder kids) úren vermaken en heel, héél hard lachen.

Indrukwekkend Rijksmuseum

Megadruk is het even later ook als we besluiten af te sluiten in het Rijksmuseum, maar waar het grote gros van de Museumnachtbezoekers beneden in de hal een feestje viert, besluiten wij nog even door het museum te wandelen. Daar is het zo laat op de avond waarschijnlijk rustiger dan je het ooit gaat treffen, waardoor je een heerlijk kijkje in de immens grote ruimtes vol kunst krijgt.

Hoe je het Rijks het beste kunt omschrijven? ‘Indrukwekkend’ is het goede woord. Ja, ook als je niet een enorme kunstliefhebber bent is dit gewoon een museum wat je ooit in je leven gezien moet hebben. Al was de Nachtwacht in real life toch echt veel kleiner dan we hadden verwacht, de bibliotheek daarentegen is a-dem-be-ne-mend mooi.

Als het museum gesloten wordt en we langs de – voor deze gelegenheid geïnstalleerde – silent disco lopen, kunnen we niet anders dan met een grote glimlach op ons gezicht concluderen dat deze drie musea in Amsterdam toch echt wel een bezoekje waard zijn, óók als je in het weekend niet met je neus in de kunstgeschiedenisboeken hangt. Twijfel? Gewoon gaan. Want ook zonder de klanken van Kris Kross Amsterdam uit de speakers in de lobby van een museum is het leuk. Heel leuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.