Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Reizen 5 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

8 x slapen in een gevangenis

Wellicht hoor je in de nacht de sleutelbossen van de cipiers nog rinkelen. Of hoor je het geluid van lege drinkbekers langs de tralies. Veel oude gevangenissen wereldwijd zijn omgebouwd tot prachtige accommodaties. Maar durf jij het aan?

Jail Hotel Luzern

Jail Hotel Luzern
Jail Hotel Luzern

In het Jail Hotel in het Zwitserse Luzern verbleven tot 1998 nog gevangenen. Het gebouw stamt uit 1862 en gedurende de jaren zijn er uiteenlopende veroordeelden in gehuisvest. Tot 1969 zaten allerhande mensen hier gevangen, de laatste 30 jaar moesten verdachten in voorarrest er hun tijd uitzitten. De gevangenis had ook een guillotine. Deze is nu te zien in het historisch museum. Een jaar na de sluiting opende het Jail Hotel de deuren. Het hotel telt 56 cellen en nog een aantal themakamers.

Hotel Het Arresthuis

Het Arresthouse
Het Arresthouse

Het Arresthuis is een voormalige gevangenis en detentiecentrum in het centrum van Roermond. De laatste jaren voordat het gebouw werd verbouwd tot een Van der Valk-hotel deed het huis van bewaring dienst als noodvoorziening voor bolletjesslikkers. Sinds 2011 kunnen mensen echter ongedwongen verblijven in deze voormalige gevangenis. Nuttig een culinair hapje op buitenterras De Luchtplaats of drink een borrel in Het Cellenblok. Op dit moment zul je je hier wel thuis voelen.

Hotel Katajanokka

Hotel Katajanokka
Hotel Katajanokka

Het oudste gedeelte van Hotel Katajanokka in het centrum van het Finse Helsinki dateert uit 1837. Het gebouw heeft altijd dienst gedaan als provinciale gevangenis en detentiecentrum voor verdachten in voorarrest. De gevangenis is gesloten in 2002. Zo’n vijf jaar en veel restaureren later opende het als Hotel Katajanokka. De slogan van hotel dat ligt binnen de rode bakstenen muren is: Ontsnap aan het gewone. Onderdelen van het gebouw, waaronder de muur, worden beschermd door de Nationale Raad voor Oudheden.

Alcatraz Hotel

Alcatraz
Alcatraz

In het Duitse Kaiserslautern kun je echt proeven hoe een gevangene zich moet hebben gevoeld in het Alcatraz Hotel am Japanischen Garten. In de kamers die nog ingericht zijn als cel, lig je op de originele gevangenisbedden – gemaakt door de oude gevangenen – en zijn de ramen voorzien van tralies. De kamers hebben een wastafel en toilet op de kamer. Dit hotel hanteert als slogan: Uniek zoals een vingerafdruk.

Hotel Långholmen

Hotel Långholmen
Hotel Långholmen

Hotel Långholmen is gevestigd in een 19e eeuwse gevangenis op het gelijknamige eiland Långholmen in het Zweedse Stockholm. De moderne kamers hebben nog veel authentieke gevangeniskenmerken. Het is ook de thuisbasis van gevangenismuseum From Crime to Chains. Daarnaast kun je als groepsactiviteit ’gevangene voor een dag’ spelen. Je wordt dan berecht en moet alle stappen doorlopen die een echte gevangene ook doorliep. En dat betekent dus ook je omkleden in een gevangenispak. Plus pogingen ondernemen om te ontsnappen.

Het Huis van Bewaring

Het Huis van Bewaring
Het Huis van Bewaring

In Het Huis van Bewaring in Almelo hebben een kleine 70 jaar lang mensen hun straf uitgezeten die bij de nabijgelegen rechtbank waren veroordeeld. De instelling in het imposante gebouw uit 1928 werd in 1995 gesloten. In 2004 werd het Huis van Bewaring gekocht door de huidige eigenaars. Zij gingen er zelf wonen en toverden kantoorruimtes en cellen om tot fraaie kamers en suites. Er zijn onder meer ’cellenblokkamers’, ’cipierskamers’ en ’portierkamers’.

The Old Mount Gambier Gaol

The Old Mount Gambier Gaol
The Old Mount Gambier Gaol

In het Australische Mount Gambier ligt The Old Mount Gambier Gaol. Goal is oud-Engels voor gevangenis. Een gezin runt hier nu een accommodatie in het oude gebouw dat in 1866 opende als gevangenis. Er zijn nog vele historische bezienswaardigheden te zien zoals de oude lounge, de bibliotheek en de gevangeniskapel die omgebouwd zijn tot gemeenschappelijke ruimtes. „We hebben geen 5-sterren faciliteiten, room service of een spa, maar we bieden fantastische service en een ervaring die je nooit zult vergeten”, aldus de eigenaren.

Liberty Hotel

Liberty Hotel
Liberty Hotel

Het gebouw uit 1851 waar tegenwoordig het Liberty Hotel in huist, heette oorspronkelijk Charles Street Jail. Als gevangenis heeft het gebouw in het Amerikaanse Boston veel beroemde gevangenen over de vloer gehad waaronder Malcom X. Dit latere boegbeeld van de Civil Rights Movement belandde hier op zijn 20e voor diefstal en inbraak. Het hotel bevindt zich aan de voet van Beacon Hill en biedt uitzicht op de skyline van Boston en Charles River. Een uitzicht waar de gevangenen waarschijnlijk flink bij gemijmerd hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.