Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 31 jan 2017
Leestijd: 6 minuten

‘Sapje is een beetje uit de hand gelopen’

Bijna iedere Nederlander komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid groente. Met een sapje per dag kom je dat al snel wel.

Joël Goudsmit had een uitgaansplatform samen met DJ Tiësto. Hij testte clubs, dronk Red Bull en nam dagelijks verschillende medicijnen om te kunnen leven met zijn allergieën. Totdat hij zijn vriendin Rosalynn Campbell leerde kennen. Joël begon met het drinken van groentesapjes en was na een half jaar van al zijn klachten af. Drie jaar later begonnen Joël en Rosalynn Sapje. Sinds begin deze maand is er het gelijknamige boek.

Hoe is Sapje ontstaan?
„Voordat we van Sapje een bedrijf maakte waren we al twee jaar bezig met juicen, voor onze eigen gezondheid. Ik had echt super veel last van allerlei allergieën en slikte dagelijks verschillende medicijnen om hier mee te kunnen leven, maar van april tot en met september kon ik eigenlijk alsnog niet naar buiten om te sporten, omdat de allergieën zo heftig waren.

Mijn vriendin Rosalynn was net begonnen met de opleiding Voeding & Diëtiek en toen ging er een wereld voor mij open qua gezondheidskennis. ik realiseerde me toen pas dat ik eigenlijk helemaal geen groente at. Ik dacht, ik ga geen salades eten, daar hou ik niet van. Als eerste stap om onze gezondheid te verbeteren hebben we een slowjuicer uit Amerika gehaald, want het juicen was toen nog niet zo’n hype in Nederland. Ik dacht, ik ga die groentes gewoon juicen, dan hoef ik ze tenminste niet te eten. Na een half jaar kon ik met twee groentesapjes per dag al mijn medicijnen in de prullenbak gooien.”

Hoe kunnen sapjes je medicijnen vervangen?
„Wat ik met mijn medicijnen deed was symptoombestrijding. Ik pakte de oorzaak niet aan. Ik zie een lichaam als een nutriëntenbank. Je verbruikt dagelijks continu heel veel nutriënten en als je die niet aanvult dan kom je op een gegeven moment op een negatief banksaldo. Vroeger kreeg je daarvan ziektes als scheurbuik en beriberi, nu krijgen we o.a gezondheidsproblemen als allergieën. Het is puur een tekort aan nutriënten en ongezonde leefstijl waardoor ontstekingen ontstaan. En die nutriënten krijg je door onder andere genoeg groenten en fruit te eten. Wanneer je dan weer een positief banksaldo krijgt kan je lichaam gaan helen.”

En toen dachten jullie, dit moeten we met de rest van de wereld delen?
„Mijn vriendin zag dat ik er zo van opknapte en ze had nog een bijbaantje nodig, dus die bedacht het unieke idee waaruit Sapje is ontstaan, ik ga gewoon sapjes maken voor vrienden, buren en familie, on demand. Dat liep een beetje uit de hand. We besloten drie jaar geleden om samen er een serieus bedrijf van te gaan maken. We leveren nu groentesapjes door heel Nederland, voornamelijk aan particuliere klanten maar ook aan tophoreca zoals het Amstel Hotel en alle restaurants van Ron Blaauw.”

Wat is het verschil tussen een sapje en een smoothie en waarom kiezen jullie voor slowjuices?
„Het is allebei supergezond. Maar een smoothie – gemaakt in de blender – is meer een vloeibare maaltijd. Alle vezels blijven erin zitten, terwijl je in een juice het pure sap overhoudt. Vezels heb je ook nodig, maar in een smoothie gaan twee handen spinazie en in een juice vijf tot tien met nog andere groentes, dus je krijgt makkelijker, sneller en meer voedingsstoffen binnen.”

Er zijn best wat negatieve geluiden over detoxkuren. Hoe staan jullie hier tegenover?
„Wij zijn juist heel positief over detoxkuren en vinden als mensen er negatief over zijn dat ze er simpelweg niet genoeg vanaf weten. We bieden met Sapje zelf ook detoxkuren aan. Je lichaam is van oorsprong een ontgiftend systeem, maar we leven in een andere maatschappij dan vijfhonderd jaar geleden. We ademen onfrisse lucht in, hebben de hele dag stress, we eten e-nummers, drinken frisdranken, koffie, alcohol, transvetten, suikers, bewerkte fabrieksvoeding en gebruiken onnatuurlijke lichaamsproducten.

Je lichaam krijgt veel meer giftige overbelasting waarop onze organen/lichaam niet zijn ingesteld. Door even te stoppen met de inname van deze ongezonde producten zal je lichaam automatisch gaan ontgiften of beter gezegd afkicken. In onze detoxkuur drink je heel veel groentesap, shotjes, soep en thee, op deze manier help je je lichaam een handje bij het ontgiften, geef je je lichaam rust van al het ongezonde en kan het even bijtanken. Je krijgt ook een handig menu met lekkere salades en gezonde maaltijden als je erbij wilt eten. Je geeft je auto ook ieder jaar een servicebeurt, je lichaam reinig je doorgaans alleen van buiten, wij zijn toch belangrijker dan de auto waarin we rijden. Bij een detox haal je het ongezonde van binnen eruit en krijg je het gezonde binnen.”

Wat is het geheim van een goed sapje?
„Een goed sapje moet voor ons voor 70 tot 80% uit groente bestaan. Groente van lokale Nederlandse boeren, biologisch, zo schoon mogelijk en seizoensgebonden. Maar het belangrijkste is dat je iets kiest dat goed bij jou past, als jij van wortelen houdt gebruik je veel wortelsoorten, vind jij zeewier fantastisch, dan gebruik je dat. Je moet nemen waar jij van houdt en waar jouw lichaam goed op reageert. Zelf probeer ik bijna overal wel gember in te doen en een ontgiftend kruid zoals dille, munt, peterselie, koriander en basilicum.”

Maakt het gereedschap dat je gebruikt nog uit?
„Ja dat maakt heel veel uit. Een goede slowjuicer is gemaakt van roestvrijstaal, want je wil liever niet dat je sapje in contact komt met plastic. Daarnaast maakt hij de pulp zo droog mogelijk, zodat de vezels bijna op zaagsel lijken. Op deze manier komen bijna alle nutriënten in je sapje. Je kunt denken goedkoop uit te zijn door een machine van 100 euro te kopen, maar uiteindelijk kan na een jaar een machine van 600 euro veel goedkoper zijn, bij goedkope machines is de sap-opbrengst vaak erg laag en is je boodschappenrekening dus hoog.”

Wat willen jullie met het boek bereiken?
„We willen dat zo veel mogelijk mensen thuis bewust aan de gang gaan met gezondheid en meer groente gaan consumeren. We willen ze laten zien dat het heel leuk, makkelijk en lekker kan zijn. Bijna iedere Nederlander komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid groente. Met een sapje per dag kom je dat al snel.”

Recept: Sterananas sap

Benodigdheden voor 1 sapje
3 schijfjes ananas
1 witte peen
1 pastinaak
1 aardpeer
½ bergamot
Snufje steranijs

Sap de schijfjes ananas met schil in de juicer. Verwijder de uiteinden van de peen, snijd de peen in kleine stukjes en sap in de juicer. Was de pastinaak grondig, snijd in parten en sap in de juicer. Schrob en was de aardpeer grondig, snijd in parten en sap in de juicer. Sap de bergamot zonder schil, maar met witte rand in de juicer. Voeg een snufje steranijs toe en roer het sap nog even goed door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.