Sanne van Rij
Sanne van Rij Lifestyle 24 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Yes! Dit weekend kan je offline jagen op Etsy items

Authentieke producten in je fysieke winkelmand proppen, dat kan komend weekend op de ‘Etsy Made in NL’ markt. Hiermee krijg je voor het eerst de kans om offline te jagen op producten van Neerlands talent – van avocadostiksels tot kerstillustraties.

Etsy is een wereldwijd en creatief handelsplatform met maar liefst 1,7 miljoen actieve verkopers: je kan het eigenlijk als een marktplaats voor creatief talent zien. Iedereen kan een account maken en zijn of haar product(en) aanbieden, waardoor het een fijne startplek kan zijn voor ondernemers. Bedenk iets, en je vindt het op Etsy: of je nou op zoek bent naar een handgemaakte uitnodiging voor een feestje of een oudroze stoel in je woonkamer. Het platform is vanwege de originaliteit zo geliefd – in vergelijking tot massalere ketens is de kans een stuk kleiner dat je buurvrouw volgende week een identieke Etsy-aankoop heeft voltooid. Komend weekend kun je in Leiden, Amsterdam, Utrecht en Maastricht dus de verhalen achter de producten horen (en stiekem een fraai kerstcadeautje scoren, natuurlijk). Deze drie verkopers brengen de webshop komend weekend onder andere tot leven.

Maartje (26) maakt en verkoopt onder de noemer ‘Studio Maas’ verschillende portemonneetjes, etuis, sieraden en stempels.  

Maartje

“Mijn moeder zat vroeger vaak achter de naaimachine: daardoor raakte ik geïnspireerd om dat ook te gaan doen. De kunstacademie was vervolgens een logische stap – hier ben ik dan ook nog meer gegroeid. In 2013 besloot ik op Etsy te beginnen, vooral vanwege de laagdrempeligheid. Er zitten weinig kosten aan verbonden, waardoor je amper risico loopt. Mijn producten worden gekenmerkt door strakke vormen en lijnen, maar ze bevatten toch iets speels en verrassends. Less is more, dat is het credo. Ik werk veel met hout, wat ik bewerk met een lasersnijder. Dat is zo lekker precies: mijn tekening kan er exact in gezet worden. Dat proces vind ik erg bevredigend. Mijn lievelingsitem is één van de houten kettingen, die kan je met elke outfit of gelegenheid dragen.”

Jennifer (31) creëert handgemaakte sieraden voor haar shop ‘Cobalt + Corundum’.

Jennifer

“Vroeger wilde ik altijd schilderes worden, ik werkte graag met mijn handen. Uiteindelijk kon ik kiezen: kunstgeschiedenis of goudsmeden. Toen ben ik voor het laatste gegaan. Ik volgde de vakschool in Schoonhoven en heb me eind 2014 ingeschreven bij Etsy. Dat gaat goed: het is een erg leuke community met andere Nederlandse makers. Voor mijn sieraden selecteer ik zelf edelstenen en parels, waar ik vervolgens mee aan de slag ga op de werkbank in mijn thuisstudio. Ik heb zelden een vooropgezet ontwerp, maar laat me inspireren door ‘moeder natuur’, waar altijd iets moois mee valt te maken. Ik heb hiernaast nog een baan, dus ben niet full time bezig als ondernemer. Toch ben ik nog altijd opgelucht als er een nieuwe bestelling binnenkomt. Die waardering is fijn.”

Werkbank Jennifer

Alyssa (27) verkoopt borduurpakketten en patronen via Stitchonomy.

Alyssa

“Ik ben twee jaar geleden begonnen op Etsy: het leek me de perfecte manier om mijn creatieve ei in kwijt te kunnen. Ik houd enorm van borduren, vandaar. Ik begon met de verkoop van patronen, maar bied nu ook allerlei complete ‘do it yourself kits’ aan. Dat is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook als cadeautje: zo leer je eigenlijk een nieuwe ‘skill’. Voor mijn producten kijk ik naar wat hip is: daar is Instagram een fijn platform voor. In winkels zoals de Flying Tiger en Zara Home kan je ook wel zien welke thema’s op het moment trendy zijn. Vervolgens ga ik mijn ideeën uittekenen op de computer. De minicactus is één van mijn favorieten, al doen de avocado en watermeloen het ook erg goed. Ik onderhoud de shop nu nog naast mijn reguliere baan, maar heb 8 december mijn laatste dag: dan ga ik dit full time proberen.”

Benieuwd welke Etsy Made in NL-pop-up bij jou in de buurt is? Hieronder vind je ze alle vier. Voor tijden kan je een kijkje nemen op de Facebook.

Amsterdam, De Hallen, 25 en 26 november;

Maastricht, De Lambert, 25 en 26 november;

Utrecht, Deining in de Kas, 25 november;

Leiden, Scheltema, 26 november.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.