Effe wachten…

Daar is ‘ie dan: de zomer. We moesten even wachten, maar ons geduld wordt dubbel en dwars terugbetaald. De zon brandt met 180 graden de huiskamer binnen. Zelfs in de late avonduurtjes kon je afgelopen week (op één avond na) probleemloos buiten zitten, en dan is het nog steeds echt warm. Bizar eigenlijk, alsof je op de camping bent.

Ondertussen is het pas begin juli en zijn opvallend veel mensen al weggevlucht naar het buitenland. Ik heb eigenlijk een beetje medelijden met degenen die nu al op vakantie zijn, bijvoorbeeld naar een van de Griekse eilanden. De eilandsfeer is top en het eten goedkoper dan spullen bij de Action, maar voor de zon hoef je hier momenteel niet weg. Het enige verschil is: de muggen. Je bent jezelf daar intensiever aan het krabben dan je auto op een winterochtend. Mijn vriendin en ik hadden vorige zomer flink wat research gedaan om die beesten te slim af te zijn op Corfu, maar ik werd uiteindelijk net zo vaak gestoken als iemand die met een pot honing op z’n rug tegen een bijenkorf aanloopt.

Ik geniet van dit weer. Bekers koude drank naar binnen gieten, uitgebreid terrassen, lang buiten relaxen, en ja, ook: ’s avonds dobberen in het zweet en wachten totdat je eindelijk een keer wegdommelt. Dat hoort er ook bij. Ik heb zelf bijvoorbeeld geen airco in de auto, waardoor het deze dagen zo’n 480 graden is in die Opel Corsa. Gistermiddag gaf mijn oma me chocola mee en toen ik tien minuten later thuis kwam druppelde er een chocoladefontein vanaf de bijrijdersstoel naar beneden.

Maar kom op, waar hebben we het nou over? Zonnebril op, slippertjes aan en genieten geblazen. Toch is dat voor sommige mensen moeilijk. Je hebt een bepaalde groep die het maar niets vindt, die hitte. Dat kan, maar vaak zijn het dezelfde mensen die over een paar maanden in een cocon van truien vragen wanneer die zon nou eens gaat schijnen. Laten we er nou eens lekker van genieten en minder klagen. De enigen die recht van spreken hebben op dit moment, zijn de bewoners van Urk. Daar is De Hippische Week namelijk afgeblazen vanwege de hoge temperaturen. De Hippische Week! Dáár zouden rellen momenteel pas terecht zijn.