Watskeburt?

Wendy van Groeninge 26 sep 2016

Ik zag Carice van Houten voor het eerst in de film Minoes. Ik vind haar leuk, grappig, knap en een geweldige actrice. En als je Carice zegt dan heb je grote kans dat je Halina (Reijn) een keer voorbij ziet komen. Geweldig toch, twee van die leuke, ongecompliceerde juffertjes, die ook nog eens goed zijn in hun vak. Dus toen het boek Antiglamour uitkwam in 2013, hét persoonlijke stijlboek van deze twee, heb ik het dan ook meteen aangeschaft. Het is al een tijdje geleden dat ik het ingekeken heb, maar ik meen me te herinneren dat ik daarna toch wel enigszins jaloers was op Halina. De indruk die bleef hangen was die van een meisje dat opgroeit op het platteland, elke dag eieren raapt voor het ontbijt en bij goed weer dansjes doet van blijdschap met de rest van het gezin. En alhoewel ze nu in het voor haar hippe Amsterdam woont, gewoon nog steeds zelfgebreide truien aanheeft en elke dag probeert biologische vers brood te scoren bij een reformzaak bij haar op de hoek. Fantastisch. In dat vak zitten, en je ongecompliceerde frisheid bewaren!
Nou zie ik haar regelmatig bij DWDD zitten en ik lees soms haar column in het AD. En nee, niet naar aanleiding van de column waarin ze enigszins gezette, starende dames vergelijkt met dieren. Maar jeetje: WATSKEBURT?! De eerste keren als tafeldame was je nog in een relaxte outfit met een stralende glanzende kop alsof je inderdaad net uit een weiland kwam. Maar al vrij snel verscheen er eigenlijk steeds meer make up, ingewikkelde kleding en een geposeerd uiterlijk op het beeldscherm.

Watskeburt? Heeft het te maken met de soms enigszins gekwelde toon in je columns over het feit dat je wel graag acteert, maar eigenlijk het hele gedoe er om heen niet trekt? (dat lees ik dan tussen de regels door) En is de glitterjurk zonder rug waarmee je eigenlijk niet goed aan een tafel kan zitten en fatsoenlijk reageren op andere tafelgasten (hence de poses) plus de extra kilo make up dan een soort harnas waarmee je je probeert te beschermen? Of probeert aan een beeld te voldoen?

Watskeburt? Je hebt al die overdadige shit niet nodig; je bent denk ik gewoon leuk van jezelf? En van mij mag je ook gewoon dikke onbeleefde dames voor starende zeekoeien uitschelden (niet te vaak) en zelfgebreide truien aan op tv. En soms experimenteren met make up. Zolang je maar de associatie met madeliefjes blijft houden. Voor mijn beeld dan hè.