Hollandsche dag…!

Simpel gezegd is het de jaarlijkse nederige viering van mijn Nederlandse paspoort en BSN nummer. De dag begint met een oer Hollands ontbijtje koffie, drie zoute haringen(aan wal gebracht in Scheveningen, geflatteerd met wat partjes zoet zure augurk uit het Westland om nadien de penetrante ui smaak in te dammen) als tussen snack wat gerookte paling gewonnen in het IJsselmeer pal ten zuiden van Joure(gerookt op beukenhout legaal gerooid in de bossen rond Den Dolder).

Tegen elven de Hema dubbel, een saucijzenbroodje en een halfje rookworst welke ik weg slik met zoete Betuwse appelsap. Het twaalf uurtje bestaat steevast uit 3 maanzaad bollen met Old Amsterdam kaas waarvan ik de randjes zorgvuldig verwijder. Tegen drieën wat halve liters bier welke ik afdrink met wat dubbele oude graan jenevers en de leverworst zoute drop combi.

Voor het diner heb ik mij moeten informeren daar het niet duidelijk is of gekookte aardappelen met een balletje gehakt van latere datum is als de frieten met op houtvuur gegrilde Barneveldse kippenpoten. Na het toetje vanille vla met slagroom zit mijn culturele dag erop. Een tip; als je in de loop van de avond snel wil ontnuchteren van deze nationale trip? Bekijk een voetbal wedstrijdje van het Nederlands elftal met je hand in een Delfts-blauw beschilderde koektrommel…!