Romanticus in een legerjasje

‘’Wat ben jij homo zeg!’’
Terwijl ik de gitaarsolo van Fleetwood Mac op mijn telefoon luister (ik ben nog aan het nagenieten van hun concert van een paar weken geleden) hoor ik haarscherp wat de jongen waar ik net langs ben gelopen naar me heeft geroepen. Ik hoef niet achterom te kijken om te weten dat hij het was, maar ik vraag me af wat de reden is dat hij zich geneigd voelt de uitspraak naar me te schreeuwen. Is het mijn vintage legerjasje, waarin ik bij aankoop 20 dollar aantrof? (nog bedankt mysterieuze soldaat Wood) of is het de leren tas uit Jeruzalem die ik vasthoudt? Wat het ook is, tijdens de wandeling van de bushalte naar de stad denk ik na over wat er net is gebeurd.
Soms heb ik het gevoel dat het goed is gesteld met de homo-emancipatie in Nederland, maar moet ik dit gevoel door uitspraken zoals net helaas een tandje bijschaven. Na jaren in de kast te hebben gezeten hoef ik me niet meer anders voor te doen dan dat ik ben. Helaas roept dit soms hatelijke reacties op bij mensen. Ik ben misschien homo, maar ik ben zoveel meer. Ik ben iemands zoon, iemands broer(tje), iemands beste vriend, iemands steun in toeverlaat, en bovenal ben ik een schrijver. Ik steek een sigaret op. Woorden doen pijn, besef ik, maar dat is juist hun kracht. Met woorden kan je zo ontzettend veel zeggen. Je kan wonden creëren, maar ook proberen je eigen wonden te genezen. Haat met haat bestrijden heeft mij nooit geholpen om me beter te voelen over mezelf en dus ben ik meestal geneigd tot de keuze van wonden genezen.

Een bekende uitspraak is hoe je iemand pas echt leert kennen als je kijkt naar hoe hij de mensen behandeld die niets voor hem kunnen betekenen. Negeren was in dit geval de beste optie. Een opmerking terug schreeuwen had me waarschijnlijk een klap opgeleverd; een gesprek aangaan had waarschijnlijk uitgemond in nog meer beledigingen.
‘’Oh mirror in the sky, what is love?’’ vraagt Fleetwood Mac zich af en ik kan niet anders dan dezelfde vraag stellen. Wat maakt het uit of er mensen zijn die op hetzelfde geslacht vallen? Mensen die net als iedereen enkel verlangen naar liefde en acceptatie?
‘”Wat ben jij een romanticus zeg!’’ zullen we meeste lezers waarschijnlijk denken bij het lezen van deze column, en misschien hebben ze gelijk. Een romanticus, allicht gekleed in een legerjasje.