Vroeger

Wendy Bijl 2 dec 2016

Vroeger was alles beter. Een uitspraak van alle tijden.
Ooit de film ‘Midnight in Paris’ gezien? Owen Wilson demonstreert samen met Marion Cotillard dat ‘die goeie ouwe tijd’ iets is wat door de jaren heen altijd symbool voor hetzelfde is geweest;
Vroeger was mooier, de mensen beleefder, de jeugd respecteerde de ouderen, we hadden nog guldens en blauwe en roze strippenkaarten, het gras was groener. Veel groener.

Misschien moeten we ons wat vaker realiseren, dat onze (klein)kinderen over 100 jaar weemoedig terugdenken aan de tijd van de democratie, of het gezellige whatsappen wat men nog deed voordat het leven zich volledig binnen de virtual-reality bril afspeelde, en misschien kunnen of moeten we om exact die reden meer genieten van het leven zoals het nu is.

Ik zeg dit, omdat ik men voornamelijk hoor klagen over de huidige maatschappij waarin wij leven. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook niet blij met alle hedendaagse ontwikkelingen. Trump, Wilders, horrorclowns, Uggs. Er gaat een hoop mis in ons landje. Maar door er alleen maar over te klagen maken we niks beter.

Dus, hier zijn de opties: Nummer 1: Doe er wat aan. Fix wat je niet bevalt, ga de politiek in, zorg dat je je kinderen wél met respect voor anderen opvoedt, klus bij voor een goed doel en maak de wereld een plek waar je met een gerust hart de generaties na ons kunt achterlaten.
Mocht je daar ‘echt geen tijd voor’ (oftewel totaal geen zin in) hebben dan is er nog nummer 2: Stop met klagen, en geniet van wat je hebt. Maak het leuk voor jezelf en voor de mensen om je heen, met de middelen die je hebt.

Wees blij dat IS niet voor je deur opereert, dankbaar dat we nog verse zuurstof op ons planeetje hebben en geniet van je relatieve vrijheid. Zolang het kan. Zodat je niet over 40/ 50/ 60 jaar verbitterd in je huis zit, zonder enige vorm van zorg (die is 20 jaar geleden geheel wegbezuinigd), vol met weemoed over lang vervlogen tijden, en verzucht ‘dat alles toen beter was’.

Dat hoeft allemaal niet voor mij, ik wil ook geen sfeerverzieker zijn, maar zoals ik in een songtekst heb gehoord van 1 van mijn favoriete bands: We’ll remember these nights when we’re old and gray, cause in the future, these will be the good old days…

Geniet, leef, wees dankbaar, maak plezier!