Voedselwaanzin

Wendy Bijl 27 okt 2016

Misschien zijn we in deze maatschappij, waarin we van alle kanten prikkels krijgen (ook al zijn die prikkels niet altijd op ons van toepassing) een klein beetje doorgeslagen in het je-moet-wel-meedoen- gevoel. Voornamelijk op het gebied van gezond leven. “Schrijf je hier in en krijg binnen 3 werkdagen een sixpack thuisgestuurd!” “Doe met ons mee en word de rest van je leven zielsgelukkig, hongerig maar zielsgelukkig!”

Facebook toont ons op maat gemaakte (?) advertenties, waarin zij ons aansporen om eindelijk iets aan onze gezondheidstoestand te doen, die blijkbaar dermate hopeloos is dat alleen de flink prijzige begeleiding van de dieet- en sportgoeroes in kwestie je nog kan redden. Je zou het toch bijna gaan geloven…

Het devies (zeer beknopt): Eet alleen rauw voedsel, net als onze holbewoner- voorouders (Want die werden allemaal zo lekker oud…) en drink vooral geen koffie, geen alcohol, geen frisdranken, eet geen vlees, geen brood, geen bespoten fruit en geen suiker! Suiker is gif! Suiker is de duivel, vermomd als onschuldig ogend wit korreltje!

De voedselboeken schieten als macrobiotische maiskolven uit de grond, en wat vorige week nog met een gerust hart gegeten mocht worden wordt deze week collectief verfoeid, wat de lezer met spijt laat zitten over het overmatig consumeren van dit product vorige week.

Steeds vreemdere voedingsmiddelen worden aan het must-eat lijstje toegevoegd, de huppeldepupzaden en puntjepuntjekiemen vliegen je om de oren, en blijkbaar horen ze in je grutten-spelt-biologische-havermoutpap. Doe je dat niet, dan kun je blijkbaar met geen mogelijkheid meer normaal functioneren in het dagelijks leven. Of in ieder geval niet zo gelukkig zijn als de schrijvers van het betreffende manifest.

Ja, leuk, laten we met zijn allen lekker helemaal niets meer eten, op de occasionele walnoot uit het vuistje na. En dan gaan we met zijn allen lekker ongelukkig maar wel héél schoon van binnen zitten zijn. Wat een mooie wereld moet dat worden.

Gelukkig is er een tegenbeweging op gang aan het komen. Mensen die vooral heel gelukkig willen zijn, en denken dat je daarbij vooral lekker moet leven zoals jij dat wilt. Niet in extremen, maar door alles te doen wat je wilt, zonder te overdrijven. En dan heel blij heel oud worden omdat je nooit stress hebt gehad om wat je wel en niet mag eten. Ik neem er een chocolademuffin op. Proost.