Verkiezingflyercircus

Het zal de meeste treinreizigers niet ontgaan zijn. De laatste dagen vóór de verkiezingen móet er worden geflyerd. En dan vooral bij de stations, in mijn geval Utrecht CS. Blijkbaar hebben campagnestrategen ooit de merkwaardige aanname gedaan dat mensen die over het spoor zweven, waarschijnlijk ook nog wel zwevend zullen zijn binnen het politieke landschap. Enfin,ik liet het verkiezingsflyercircus de afgelopen week maar over me heen komen en ik besloot elke flyer te bewaren. Ik werk als docent beeldende vorming, dus een beetje extra papier kan op zich nooit kwaad. Inmiddels heeft HAVO 3 zich op de flyers gestort en een Opsteltenbeeld van papier-maché gemaakt. Op ware grootte. Toegegeven: ze kwamen wat papier te kort, maar ik had nog wat bonnetjes liggen.
Wat als eerste opviel aan het hele spektakel, was het ontbreken van de christelijke partijen. Óf Utrecht is volledig geseculariseerd óf men vertrouwd volledig op de Goddelijke inspiratie. Het scheelt in ieder geval bakken met geld. De VVD had zich verdeeld over twee teams, waarvan het oudere team, bestaand uit mannen op leeftijd in pak met bierbuikje en smartphone, op een bankje vlakbij de roltrap het gepeupel inclusief hun jongere stagiairproppers benedenvloers aanschouwden De Partij voor de Dieren was vertegenwoordigd door een oerman met ruige baard en hipsterknot en Groen Links had onderaan de roltrap een verlamde man in een rolstoel neergezet die telkens een flyer tussen zijn vingertoppen geklemd kreeg van een mede-propper, welke de forensen dan weer tussen zijn vingertoppen mochten pulken. Supersamenhorig en aandoenlijk, maar uiterst ineffectief.
Uiteraard mochten naast de flyers ook de giveaways niet ontbreken: De Partij van de Arbeid stond klaar met rozen, zo klein dat je niet precies wist wat nou de onder- of bovenkant was, de VVD deelde mandarijntjes uit waarvoor ik dag twee toch vriendelijk heb bedankt: ze smaakten op een vervelende manier erg zuur. D66 deelde appels uit. Waar ik bij de PvdA-roos en de VVD-mandarijn nog wel een zekere link met het logo zag, ontging me volledig het doel van de appel. Waarschijnlijk iets met een zure of rotte appel. Waarschijnlijk had ik het aan het D66-meisje moeten vragen, zij had me kunnen onderwijzen over het hoe en wat.
Het circus sloot af met een mooi vanitas: een PvdD flyer, waarschijnlijk gedrukt op gerecycled handgeschept WC-papier lag verlopen in een plasje VVD-koffie omgeven door een klokhuis, wat mandarijnenschillen en een peuk…..