Hitsige eenden…

Vlindertje73 14 apr 2016

Het voorjaar hangt nu toch echt in de lucht. Ik merk het vooral aan de eenden hier in de singel, vlakbij mijn slaapkamerraam. Ze kwaken heel wat af, het lijken hele gesprekken die ze voeren. Wanneer ik er overdag langs loop om mijn hondje uit te laten, is dat allemaal nog wel grappig hoor. Je ziet dan dat de eenden heuse paringsdrang hebben, complete groepsverkrachtingen aan de lopende band.

Afgelopen winter bracht ik vaak brood naar de eendjes en wat me toen opviel, is dat de eend niet zoveel verschilt van de mens. Je kan natuurlijk ook beweren dat mensen niet veel verschillen van de eenden.

Eenden zijn ten eerste zeer egoïstisch en hebzuchtig ingesteld. Een eend zal nooit tegen zijn soortgenoot kwakken: ‘Hé Gerrit kwak jij dat stukje brood maar, jij hebt gister namelijk niets gekwakt. Nee, een eend zal bijna altijd al naar het volgende stukje happen. Zoveel happen als mogelijk is, is het motto!

Nee, dan ’s nachts wanneer ik net bijna in slaap gevallen ben. Juist ja, dan kwaken ze met z’n allen het hele riedeltje weer af. Een paar roedels eenden die de kolder in hun kop krijgen. Man, wat een herrie zeg! Na een tijdje heeft een mannetjes eend het gewonnen van de rest en heeft dan het vrouwtje te pakken. Hoe zou zoiets gaan tussen eenden? Ik bedoel maar een kat is krols, een merrie hengstig en een teef is loops… Wat is een eend dan? Hoe houdt zo’n mannetjes eend hem er eigenlijk in, al fladderend en dobberend in het water, belaagd door concurrenten? Het lukt hem blijkbaar toch. Kunstig kunststukje, vind ik. Zo krijg je werkelijk allerlei soorten eenden bij elkaar: jonge eenden, oude eenden, bescheiden eenden(ja, ja, die zijn er toch ook hoor!!), dikke eenden, dunne eenden, agressieve eenden, verlegen eenden, gierige eenden, knappe eenden, lelijke eenden en soms zelfs schele eenden. Het viel me namelijk eens op dat een eend steeds naast het brood hapte. Scheel dus. Ik bedoel maar, je hapt toch niet expres naast een felbegeerd stukje brood?
Zijn er ook opticiens voor eenden?

Wat ik wel erg zielig vond, dat was een manke eend. Deze werd overreden door een automobilist die te beroerd was om even op zijn rem te trappen. Even stoppen voor het manke eendje, niet zo moeilijk lijkt mij!

Beste automobilist, het is geen Peking eend. Daarvoor moet je bij de chinees zijn.

2016©Vlindertje73