oppas oma

trixhof 18 apr 2017

Je ziet ze steeds meer. Oppas oma’s die kinderen naar school brengen en ze weer ophalen. Ze passen een paar keer in de week op hun kleinkinderen omdat hun kinderen blijven werken en een kinderopvang duur is. Voor de band met de kleinkinderen is het heel goed hoor ik om me heen. Het is ook leuk en je blijft er jong bij. Het lijkt bijna een verplichting om op te gaan passen als het zover is. Zeker als je er de tijd voor hebt. Mijn oudste is 28 jaar, dus het zou zomaar kunnen dat ik over een paar jaar oma word. En dan…. Wil ik wel oppas oma worden? Als ik het niet doe ben ik vast een beetje egoïstisch in de ogen van veel anderen. Anders moet ik een goede reden hebben om het niet te doen, want dat doe je toch met liefde?

Altijd ben ik er voor mijn drie kinderen geweest. De oudste is nog net geen 5 jaar als de jongste wordt geboren. Ik stop bewust met werken, want ik wil mijn eigen kinderen opvoeden. Het is leuk, maar vaak ook druk. Ik voel dat ik geleefd wordt. Een man met een eigen bedrijf die het erg druk heeft, dus komt de zorg voor onze kinderen grotendeels op mij neer.

Ik geniet ervan hoor, want ik ben een echte moeder. Heerlijk met de kinderen naar de speeltuin, naar de kinderboerderij, op school helpen, naar zwemles, gym, scouting, streetdance, muziek, kinderfeestjes en het brengen en halen als ze gaan spelen bij vriendjes en vriendinnetjes. Ik verlang soms naar de tijd dat ik alle tijd weer voor mezelf heb, maar intussen geniet ik ook van deze drukke periode. Ze worden groter, gaan studeren, vrienden en vriendinnen komen langs en ook daar geniet ik van.

Nu ben ik 55 jaar en heb ik een taak volbracht. Mijn kinderen zijn fijne, sociale en geweldige volwassenen geworden. Ze hebben een relatie een huis en een baan. Ik geniet nu ook van het leven. Ik sport, lees graag, doe vrijwilligerswerk, wandel uren met de hond en doe leuke dingen met vriendinnen.

Ik denk niet dat ik een oppas oma gaat worden. Als er kleinkinderen komen mogen ze komen logeren en wil ik oppassen als ze ziek zijn of als hun ouders een weekeind samen weg willen. Ik ben niet egoïstisch, maar de tijd is nu gekomen dat ik mijn eigen plan trek.