De overheid creëert een sigarettenmisdaadmarkt

Illegale handel bedreigt het economisch voortbestaan van de legale tabakshandel.

De hoge accijnzen op Nederlandse tabakswaren zorgen ervoor dat steeds meer consumenten en handelaren manieren proberen te vinden om accijnzen te ontduiken. De overheid bepaalt met haar accijnsbeleid (ruim 75% van de prijs), de uiteindelijke (hoge) consumentenprijs en daarmee is de smokkel van tabaksproducten een van de meest winstgevende vormen van criminaliteit geworden.

De Wereldbank berekende dat er wereldwijd jaarlijks 355 miljard sigaretten verdwijnen naar de zware markt. In de Europese Unie worden naar schatting ieder jaar 60 miljard sigaretten illegaal verhandeld. Op smokkel van tabak staat een maximale straf van zeven jaar, en de illegale invoer van hard drugs kan levenslang opleveren. Die verschillen hebben veel bendes naar de steeds lucratievere tabak doen switchen.

In april 2013 waren sigaretten twee keer zo duur als 10 jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vaak hebben (verkeerde) keuzes ook een (criminele) keerzijde en dat doet zich voor bij het vaststellen voor de accijnsverhoging van tabak. De keerzijde in de vorm van illegale handel en verminderde meeropbrengst van accijnsverhogingen worden dan door de overheid het liefst vergeten of verdoezeld.

Smokkel is van alle tijden, maar de mate waarin het nu gebeurt is extreem.
Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokersbelangen