Reaguurders

Tom Grosfeld 19 jan 2017

Reaguurders nemen het internet over. Een reaguurder is te herkennen aan zijn beperkte woordenschat en agressieve ondertoon, vaak op de man gericht. Door uitsluitend negatieve en niet-opbouwende reacties onder facebookposts te plaatsen, verstoort hij geregeld de interactie. Het niet zomaar een reageerder, nee, het is een individu die zonder aarzeling zijn guurheid over de discussie spuwt.

In het dagelijks leven gaat de reaguurder gewoon naar zijn werk, drinkt daar goedkope koffie uit dezelfde koffieautomaten als wij en wenst zijn collega’s na het verlaten van de kantoorruimte een fijne avond. De reaguurder maskeert zijn ware ik binnen sociale contexten, maar ’s avonds, als hij voor zijn laptopje zit, hangt hij dat masker aan de wilgen. De felle, licht ontvlambare en gefrustreerde persoonlijkheid, die enkel gericht is op beledigen, kruipt tevoorschijn. Hij leest een artikel. Een kleine glimlach volgt. “Een schandalige tekst. Deze schrijver pist volledig naast de pot, heeft geen onderzoek verricht en is een belabberde journalist. Hij kan beter post gaan sorteren!” schrijft hij voldaan. Iemand probeert wat nuance aan te brengen en reageert dat het artikel van de schrijver “hier en daar schort, maar zeker niet slecht is.” De reaguurder laat niet over zich heenlopen. “Jij moet je bek houden, kneus. Je profielfoto lijkt op een autistische cycloop met suïcidale trekjes.” Hoe dat eruitziet weet niemand, maar de reaguurder is zeker van zijn zaak. “Je bent gewoon lelijk, kutvent.”

Dit is wat mij te been houdt anno 2017. Reaguurders. Ik teer op hun kinderachtigheid. Het is triest en fantastisch tegelijk. Dikwijls raak ik verdwaald in de diepste krochten van het internet, waar reaguurders zich verschuilen achter hun onaantastbaarheid en je ieder moment verbaal kunnen aanranden. Het bezorgt me gevoelens van plaatsvervangende schaamte, onbegrip en woede, maar het tovert ook regelmatig een brede glimlach op mijn gezicht. Het is zo triest dat het aandoenlijke vormen aanneemt. Een volwassen man met twee kinderen en een waarschijnlijk libidoloze vrouw, die van achter zijn laptopschermpje de facebookpost-discussie eens flink op stelten zet. Reaguurders, bedankt. Ik teer op jullie.