Voor verbetering vatbaar

Tocaccino 21 feb 2017

Door de overvloed van alles wat tegenwoordig kan verliezen we richting. Je kan op zoveel manieren komen waar je wilt zijn dat je jezelf kwijtraakt onderweg. Dat is te kort door de bocht, en tegelijkertijd niet gelogen. We zijn zo vrij in ons doen en laten dat we onszelf laten afleiden, laten meeslepen in momenten, en soms zelfs die momenten bewust opzoeken. De nalatenschap van onze voorouders tekent de hele toekomst onzeker, dus focussen we op het nu. Op het dag tot dag. Op het heerlijke korte termijn. Maar daar zal verandering in moeten komen. Tenminste, als we iets willen veranderen aan de onzekerheid van onze toekomst.

Er zijn op dit moment te weinig jongeren en jongvolwassenen bezig met de politiek. Het boeit ze niet, en ik kan het ze niet kwalijk nemen. Als ik het me goed kan herinneren zijn de meest bekeken media totaal niet interessant voor jongeren. Nieuws over politiek wordt te statisch gebracht. Het is niet zo dat de informatie per definitie saai is voor jongeren, maar de manier waarop het wordt gepresenteerd is tergend volwassen.

Voor mij was dat toentertijd zo’n ver vooruitzicht, volwassen zijn. dat die wereld me helemaal niet interesseerde. Ik was vooral bezig met mezelf, en mijn directe omgeving. Hier ligt dus een uitnodiging om een manier vinden waardoor jongeren wél politiek betrokken raken. En dat zou eigenlijk best snel moeten gaan gebeuren, cause times are a-changing.

Technologie is een exponentieel stijgend onderdeel geworden van onze samenleving. Maar we erkennen de plek die het kan innemen nog niet helemaal. Als je erbij stilstaat hoe ver we al zijn sinds hét modemgeluid en ‘’Mam hoe lang ben je nog aan het bellen want ik wil op MSN”, dan moet er toch een belletje gaan rinkelen. Technologie heeft ons leven makkelijker gemaakt, en het kan het nog veel makkelijker maken. Maar dan moeten we wel investeren in een toekomst die om kan gaan met technologie, en de verantwoordelijkheid die bij die technologie komt kijken.

Ook daarom moeten jongeren bewust gaan worden van hun politieke verantwoordelijkheid. Zij zijn namelijk (grotendeels) de toekomst die om moet kunnen gaan met dat wat ons leven makkelijker kan maken. Banen verdwijnen, dat moeten we accepteren. De verandering die technologie aanbrengt en aan zal brengen in onze samenleving is een onomkeerbaar proces. Dus het wordt hoog tijd om óns aan te passen aan de potentie die technologie biedt. Hoe? Ontzettend goede vraag. Maar het is hoog tijd dat die discussie wordt aangewakkerd.