Een jochie met talent!

Tjalling Sol 24 apr 2017

Het was de day-after na het bierfestival in Groningen. Met een brak hoofd parkeerde ik mijn auto bij een supermarkt in Groningen. Ik ging naar binnen en haalde twee croissantjes en wat drinken. Toen ik weer buiten kwam zat er naast de ingang een jongetje van een jaar of 6 met een klein keyboardje. Hij speelde vader jakob. Voor hem stond een plastic bakje waar mensen geld in konden gooien. Ik luisterde en kon horen dat hij het liedje sinds kort had geleerd. Trots speelde hij het liedje steeds weer opnieuw. Het bakje werd steeds voller terwijl ik mijn croissantjes opat.

Toen ik uitgegeten was liep ik naar hem toe en gaf hem een complimentje. Iets in de trend van: ‘’hé wat ben je goed bezig’’. Trots vertelde hij aan me dat hij dit keyboard bij de kringloopwinkel had gekocht.Ik vroeg hem of hij ook nog andere liedjes kon spelen. Hij dacht even na en begon aan een liedje waar hij iets meer moeite mee had. Deze had hij minder vaak geoefend vertelde hij mij. Ik vroeg hem of hij een nieuw liedje wilde leren. Op zijn gezicht verscheen een enorme lach, en hij antwoordde vrijwel direct met een JA!

Ik vertelde hem dat hij met dezelfde 3 toetsen uit vader jakob nog een liedje kon spelen. Eerst speelde ik het hele liedje voor hem uit. Ik speelde ‘Mieke heeft een lammetje’: een van de eerste liedjes die je leert als beginnende piano of keyboard speler.

Toen ik klaar was keek hij me nog eens vluchtig aan. Kort daarop richtte hij zich weer op zijn keyboardje en probeerde na te spelen wat ik hem voor had gedaan. Tot mijn verbazing lukte het hem om de helft van het liedje in een keer goed na te spelen. Nadat ik bepaalde stukjes uit het liedje nog een paar keer voordeed, lukte het hem om het hele liedje te spelen.

‘’Goed man, je hebt een nieuw liedje geleerd. En ik zie dat je in deze 10 minuten al iets van 2 euro hebt verdiend’’. Hij bedankte me met een trotse blik in zijn ogen. Ik wenste hem succes, gooide 20 cent in zijn bakje, en liep terug naar mijn auto.