GIFKLIKKER.NL

Textwrite 19 mei 2016

Op zoek naar een vakantiehuisje in Drenthe, googel ik wat over een bepaalde omgeving en stuit op de website Gifklikker.nl. Een site die meldingen van burgers over bestrijdingsmiddelen in kaart brengt.
Nooit geweten dat ons land samen met Korea en Japan koploper is in gifgebruik! Bestrijdingsmiddelen die in andere landen intussen verboden zijn, blijven wij stug doorgebruiken; middelen die tijdens het spuiten kunnen verwaaien of verdampen. En aangezien in ons dichtbevolkte land een landbouwperceel nooit ver weg ligt van plekken waar mensen wonen, loopt de gemiddelde Nederlander een aanzienlijk risico ongewild te worden blootgesteld aan gifstoffen die bepaalde aandoeningen en ziektes kunnen veroorzaken.
Gif dat op akkers wordt gespoten of via zaadcoatings in de bodem wordt gebracht, sijpelt door naar het grondwater en gif dat in kassen wordt gebruikt mag worden geloosd in het oppervlaktewater. De kwaliteit van dit water blijkt het slechtste van Europa, waarbij mest- en gifgehalten ver boven de Europese norm liggen… Drinkwaterbedrijven hebben grote moeite om ons water gezuiverd te krijgen van al die gifstoffen. Willen we een einde maken aan het voortgaande verlies aan plant- en diersoorten – wat Nederland in het VN-Biodiversiteitsverdrag heeft beloofd – dan zullen moeten stoppen met de gifgestuurde landbouw.
Het gaat op de website Gifklikker niet alleen om het gif dat door boeren gespoten wordt, ook kun je er je verhaal kwijt over gemeenten, recreatiebedrijven en exploitanten van speeltuinen die nog steeds naar Roundup grijpen voor onkruidbestrijding. Roundup, het gif dat in verband wordt gebracht met geboorteafwijkingen, bepaalde kankervormen, de ziekte van Parkinson en depressie. Ondanks deze indringende bezwaren spuiten sommige gemeenten het gevaarlijke spulletje op stoepen, in plantsoenen en soms zelfs op schoolpleinen.
Ook muizen en ratten worden vaak met giftige bestrijdingsmiddelen te lijf gegaan. Behalve dat ze een nare dood sterven – inwendige bloedingen waaraan de dieren na een lange lijdensweg bezwijken – worden steeds meer ratten en muizen immuun voor het gif. Vanwege die resistentie worden er steeds giftiger middelen gebruikt om ze te bestrijden!
Als een rat of muis van het gif eet maar er niet dood aan gaat, is de kans groot dat het gif verderop in de voedselketen terecht komt. Een roofvogel of roofzoogdier die een rat of muis vangt die gifkorrels heeft gegeten, wordt ook ziek of gaat dood!

Wat voor ramp is er nodig voordat verantwoordelijken daadwerkelijk actie ondernemen?

Het Drentse huisje heb ik nog niet gevonden, maar Gifklikker.nl wel!