Oefenwerkloos

Tanja 20 apr 2015

Al maanden weet ik dat per 1 juli ontslagen word. Er is simpelweg geen werk meer, helaas, dus iedereen moet eruit. Stiekum ben ik wel blij. Ik doe al twaalf jaar hetzelfde werk; het werd tijd voor iets anders. Bovendien: juli! Zomer! Wat is een mooiere tijd om pas als je wakker wordt te bepalen wat je die dag gaat doen?
Natuurlijk, ik ga heus nieuw werk zoeken, maar ik kijk er ook erg naar uit om éven te kunnen genieten van de rust, van niets moeten. Elke dag sporten. Eindelijk mijn huis ontdoen van allerlei onnodige spullen die zich in de loop der tijden hebben verzameld. Eindelijk tijd om die lamp te vervangen, papieren uit te zoeken, die jurk te repareren. Een hele to-do-als-ik-werkloos-ben-list heb ik al opgesteld. En een leuk-om-te-doen-als-ik-werkloos-ben-list.
Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om eens goed uit te zoeken wat ik nu wil gaan doen. Want vaak genoeg heb ik gedroomd van werken als journalist, als blogger, van een eigen bedrijf in kleurige fair trade spullen. Maar ja, ik had een vaste baan, en die zeg je niet zomaar op. Dat excuus heb ik niet meer.
Dit weekend besloot ik vast een beetje te oefenen met werkloos zijn. Ik zorgde ervoor dat ik helemaal geen afspraken had, want als je werkloos bent, plan je afspraken door de week. Ik sliep uit en liep een rondje hard. De lamp die ik wilde vervangen blijkt niet meer verkocht te worden. De jurk was in minder dan vijf minuten gerepareerd. Van de papieren belandde het grootste deel via de stapel ‘niet meer van toepassing’ in de papierbak. Met de rest moet iets; dat komt nog wel.
Ik vulde een aantal beroepskeuzetesten in, maar de resultaten lopen uiteen van ok-verpleegkundige en slager (oké, ik zie een verband) tot kinderleidster en zangeres. Ook conservator, portretfotograaf, personeelsadviseur en creatief therapeut komen voorbij. Als die testen al niet weten wat ik wil, hoe moet ík het dan weten?
Dan maar lukraak wat zoeken. Op geen enkele vacaturesite zoeken ze een blogger die is opgeleid als sociaal geograaf en twaalf jaar als docent NT2 heeft gewerkt, zie ik.
In de andere klusjes op mijn to-do-list heb ik geen zin. Voor de leuke dingen die ik wil doen is het inmiddels te laat. Best saai, dat werkloos zijn. En dit was nog maar oefenen. Heeft er iemand een leuke baan voor me?