Wie wil deze wereldbaan?

Sylvia Peters 6 feb 2017

Een tijdje terug, naar aanleiding van het verschrikkelijke voorval met de MH17 heb ik het gratis E-book ‘Is de wereld gek aan het worden?’ geschreven. Tot op de dag van vandaag, denk ik nog steeds dat dit zo is. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat nieuwsberichten van afgelopen week, dan weet je zeker dat groot deel van de wereldbevolking met gemak de screeningslijst voor opname in het Delta doorstaat.

Niet alleen bij de grote wereldleiders lijkt de waanzin in ruime mate toe te slaan. Ook simpele zielen raken het spoor totaal bijster. Hoe komt die Colombiaanse tiener anders op het idee om vanaf zijn elfde tot aan zijn zeventiende al ruim dertig huurmoorden te plegen? De ping ping zal wel de belangrijkste drijfveer zijn, net zoals bij de skimmende collectanten die onder het mom van een goed doel de bankrekening van ouderen leeg roven.

Of bijvoorbeeld het nieuws van de man die met een kapmes de militairen die het Louvre bewaakten te lijf ging. We kijken er amper meer van op. Zolang er geen tientallen slachtoffers zijn, is het niet eens wereldnieuws meer. In Turkije mag het geen wereldnieuws meer zijn, daar mogen de televisiestations namelijk geen live beelden meer van dit soort dingen uitzenden. De persvrijheid nog verder aan banden. Soms is het misschien beter om dingen niet te weten. Zoals de massale vechtpartij in Doesberg, waar zelfs een zestienjarig meisjes met een vuurwapen wordt aangehouden. Het zou andere jeugdige randdebielen misschien op ideeën brengen, of aanmoedigen om van iets dergelijks een spectaculaire vlog te maken.

Dan hebben we nog die nieuwe president aan de andere kant van het grote water, die binnen enkele weken de hele wereld laat zien hoe smeulende vuurtjes opnieuw aangewakkerd kunnen worden. Internationale verhoudingen worden getart, er wordt gespeeld met vuur. Wat nu als straks echt de vlam in de pan slaat?

Een positief nieuwtje van afgelopen week: het aantal vacatures nadert weer één miljoen. De banen liggen weer voor het oprapen. Ik denk dat de volgende vacatures als eerste vervuld moeten worden:

PSYCHIATERS MET WERELDWIJDE ERVARING GEVRAAGD
Diploma’s: Niet belangrijk, maar wel bekend met psychische stoornissen
Eisen: In staat om een rigoureus behandelplan samen te stellen, om een groot deel van de aangetaste mensheid weer een beetje op het normale pad te krijgen
Moet patiënten in alle rangen en standen kunnen behandelen
Salaris indicatie: een vreedzame wereld