Op vakantie in Turkije… uh Nederland

Sylvia Peters 22 aug 2016

Koffers zijn uitgepakt, de wasmachine draait. We komen weer massaal terug in ons wisselvallige landje. De dagen vullen zich weer met wind en regenbuien, met soms nog een zonnetje tussendoor. Waarschijnlijk verlangen we binnenkort alweer naar vakantie.

Waar ben jij geweest tijdens je vakantie? In het hete Thailand? Misschien naar het zonnige Spanje, Frankrijk of Griekenland? Of ben je toch twee weken gaan luieren in een resort in Turkije? Een paar weken terug leek Turkije nog snel zijn populariteit als vakantiebestemming te verliezen, maar de zon, de prijs en de luxe resorts overwonnen bij veel mensen de twijfel. En dat is ook begrijpelijk, want waar ben je tegenwoordig nog verschoond van ellende? Een wandeling over de boulevard van Nice kan levensbedreigend zijn, in Thailand ben je ook niet overal veilig en zelfs in een wijnbar in Duitsland ben je soms je leven niet zeker. Maar wat moet je dan? Vakantie vieren in eigen land? Dat kan ook super leuk zijn, al werkt het weer niet altijd mee. Toch hoef je niet altijd ver te reizen om verschillende culturen te proeven.

Voor diegene die toevallig afgelopen zaterdag in het centrum van Rotterdam op vakantie waren, die denken hier misschien anders over. Zij waren mogelijk getuige van een staaltje Turkse agressiviteit. Voor- en tegenstanders van een Turkse PKK leider vonden het nodig om met elkaar op de vuist te gaan. Wat begon met een steunbetuiging, eindigde in een ordinaire Turkse rel. Toch enigszins vreemd als je in Nederland op vakantie bent.

Maar misschien ligt het wel aan ons. Misschien denken wij niet breed genoeg om af en toe onze onvrede te spuien. Is het een optie om binnenkort de hooligans van wat verschillende Nederlandse voetbalclubs op vakantie sturen naar de Turkse badplaatsen om daar een beetje te rellen? Of de voor- en tegenstanders van de Nederlandse regering met elkaar op de vuist te laten gaan tijdens een demonstratie op het Taksimplein in Istanboel? Of zou de lange arm van Rutte dit niet toestaan? Waarschijnlijk ligt de hele Nederlandse regering na afloop van de onregelmatigheden verontschuldigend op zijn knieën, terwijl ze zich excuseren voor dit onbetamelijke Hollandse gedrag.

Zou het komen omdat we daar niet wonen? Wanneer dit wel het geval is, kan het blijkbaar allemaal wel. Dan kunnen we ongegeneerd onze politieke voorkeuren spuien, onze tegenstanders het leven zuur maken en de goedwillende mensen met dezelfde roots een slechte naam bezorgen.