Beste ‘foute’ vluchteling

Sylvia Peters 28 sep 2015

Geloof me, ik ben echt voor het opvangen van vluchtelingen. Mensen zoals jullie, die huis en haard hebben verlaten omdat de leefsituatie onaanvaardbaar was, zijn voor mij echt welkom in Nederland. Ik zou ook vluchten, als in Nederland alles wat ik lief heb niet veilig meer is.

Dus is het onze plicht om jullie een eerste helpende hand te bieden. MAAR… Er zit inderdaad wel een ‘maar’ aan vast. Ik lees namelijk net dat Duitsland de opvang van vluchtelingen op geloof wil gaan scheiden. Waarom? Omdat ze niet met elkaar in een ruimte kunnen leven? Hoe moet dat dan straks? Als jullie op één werkvloer komen? Of op dezelfde verdieping komen te wonen? Of moeten we speciale wijken op geloof inrichten? En als die wijken elkaar niet kunnen uitstaan, krijgen we dan rellen?

NEE. Het is heel simpel. Iedereen die dringend hulp nodig heeft, is hier welkom. Maar… Bij aankomst toon je dankbaarheid en je gooit geen kisten met appels of andere voedingswaren achteloos langs de weg. Er zijn zat voedselbank gezinnen die er blij mee zijn. Ook verzamelde kleding, waar mensen voor jou moeite voor hebben gedaan, gooi je niet weg als een vieze doek. Je maakt er geen verschrikkelijke bende van binnen een dag. Je ruimt gewoon je eigen rotzooi op, zoals je dat thuis ook zou doen. Tenslotte is dit je (tijdelijke) thuis.

Dit huis deel je jammer genoeg even met wat andere mensen. Dat is misschien vervelend, maar het was even het beste wat we konden bieden. Een groot huis alleen voor jou en je gezin, dat zat er nog niet in. Misschien als je straks een baan vindt en heel erg je best doet, kun je het zelf kopen. In ieder geval is het nu nog niet zo ver en moet je dus samenleven met mensen die net zoals jij in hetzelfde schuitje zitten en zaten.

Tolerantie en samenleven zijn waarden die Nederland altijd zo vreedzaam hebben gehouden. Dus wil je hier blijven, is dat het eerste wat je moet leren. Kun je dat niet? Dan is Nederland niet jouw eindbestemming. Eisen stellen, hoe graag we ze misschien ook zouden inwilligen, daar zijn we helaas nog niet aan toe. Voorlopig zul je eerst dankbaarheid en welwillendheid moeten tonen. Spreek gerust medevluchtelingen op fout gedrag aan en neem een voorbeeld aan diegene die wel blij zijn dat ze eindelijk een veilige plek hebben gevonden. Laat deze mensen niet een slechte naam krijgen door jullie. Iedereen kan hier het geluk vinden, maar je moet er wel moeite voor doen.