Scouting voor watjes?

Sandra Vogels 14 okt 2016

Op 11 oktober jl las ik de column van Kristel over de rubbergranulaatkorrels op de kunstgrasvoetbalvelden (26 x woordwaarde). Eén zin viel me op:Of als ze echt niks kunnen, de scouting. Ondanks dat Kristel dit als grappig bedoelde was het voor mij een teken om aan de bel te trekken en een tegenhanger te schrijven omdat men toch nog steeds een verkeerd beeld over scouting heeft.

Ik als alleenstaande mams van drie scoutingkindjes ben best wel trots op mijn driekoppig scoutingtuig. Ik zou niet weten wat ik moest doen als we op vakantie zouden gaan met ons tentje en ons aanhangertje zonder scouting skills.

Mijn oudste zoon is op en top scout en kan als de beste knopen leggen. Makkelijk, want tijdens ons ritje naar Luxemburg knoopt hij al onze spullen in een oogwenk op de aanhanger. Al zou Kingkong aan de touwen gaan hangen, ze zullen niet losgaan. Alles ligt strak en muisstil als we met ons Starletje uit ’94 de Ardennen trotseren. Eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen staat onze tent (we zijn natuurlijk tentkampeerders als scoutingfamilie) in een paar tellen. Als het dan avond wordt, dan hebben we uiteraard ook heerlijk eten vanaf een houtvuurtje. De lekkerste stoofpotjes worden door zoonlief bereid. Goed eten is ook belangrijk, zeker omdat we de volgende dag de heuvels van het Mullerthal moeten gaan bedwingen. Ook bungelend aan een touw tegen de rotsen op 30 meter hoogte is mijn kinderen niet vreemd.

Maar buiten dat het soms wel praktisch is is scouting zoveel meer. Scouting biedt zoveel meer aan kinderen en jongeren waar ze rest van hun leven baat en voordeel van kunnen hebben. Kinderen leren er samen te werken, verantwoordelijkheid nemen, doorzettten en elkaars sterke en zwakke kanten te accepteren en benutten. De nadruk ligt op acceptatie van iedereen ongeacht geloof, afkomst, geaardheid of wat dan ook en dat geeft kracht en zekerheid om een plek in de wereld te veroveren.

Samen een kabelbaan bouwen en er dan vervolgens ook nog aan gaan hangen.. heeft toch met durven, avontuur en vertrouwen in elkaar en jezelf te maken.

Al deze en nog veel meer elementen vormen kinderen en jongeren tot sterke en zelfstandige mensen die hun eigen leven durven te leiden. Ook voor sportieve kinderen is scouting een uitdaging.

Nee, scouting is niet voor watjes, maar juist vol lef en avontuur. Scouting is voor stoere boys en girls die zichzelf durven te zijn.