Liefde maakt Danny Blind

Sven Lindgreen 31 aug 2015

Met stijgende verbazing heb ik in 2014 gezien hoe Guus Hiddink werd aangesteld als bondscoach. Ik denk dat 99% van voetbalminnend Nederland dat deed. Buiten het feit dat Ronald Koeman (na drie prima jaren bij Feyenoord) de ideale kandidaat was, was Hiddink inmiddels gewoon een oude man geworden.

Met nog meer verbazing zag ik dat zijn opvolger al bekend was. Dat Danny Blind uiteindelijk bondscoach zou worden, maakte me bang. Blind heeft slechts anderhalf seizoen trainerservaring, waarin hij volledig is mislukt als trainer. In zijn enige volledige seizoen (2005/2006) eindigde hij 4e met Ajax. Hij won wel de KNVB beker, maar die wonnen Erwin van de Looij, Ron Jans en Gertjan Verbeek ook. Met mindere ploegen. En die maken we ook geen bondscoach.

Blind presteert het om Jairo Riedewald en Kenny Tete op te roepen voor de cruciale wedstrijden tegen IJsland en Turkije. Riedewald kent u waarschijnlijk alleen door de horrortackle van die speler van Rapid Wien. Ik kan wel een aantal betere centrale verdedigers met de Nederlandse nationaliteit verzinnen die niet zijn opgeroepen, maar goed. Ik ben geen bondscoach.

En Kenny Tete. Rechtsback. Daryl Janmaat is gepasseerd. Blijkbaar is een speler die inmiddels 8 keer mocht meedoen in de Eredivisie beter dan iemand die vorig jaar 37 wedstrijden speelde in de Premier League. Tete en Riedewald werden onlangs nog uitgeschakeld door semi profs uit Oostenrijk. En tegen een bierteam uit Tsjechië mochten ze de paal danken dat ze niet opnieuw werden uitgeschakeld.

Dan was dit een voorselectie, waarin nog van alles kan gebeuren. Misschien wilde Blind een grapje met ons uithalen. Dat Frans Bauer ons komt vertellen dat het allemaal niet waar is. Maar niets is minder waar. Voor de definitieve selectie zijn Tete en Riedewald ook daadwerkelijk opgeroepen.

Deze gedachte maakt me bang, bang dat ik straks tijdens het EK voor een ander land moet zijn. Maar het is veel erger. Het zit Blind blijkbaar zo hoog dat hij nooit is geslaagd als trainer van Ajax, dat hij er alles aan doet om het nu toch een beetje te zijn. Binnen een paar maanden zullen waarschijnlijk ook John Heitinga, Mike van der Hoorn en Diederik Boer hun opwachting voor Oranje (weer) maken. Zoals het spreekwoord zegt: Als de berg niet tot Mohammed komt, zal Mohammed tot de berg gaan. Als Ajax niet naar Blind komt, zal Blind naar Ajax gaan. En daar heeft hij een EK zonder Oranje voor over.