Het “Onsterfelijk Regiment”

sonjavandenende 12 mei 2016

Wij, een aantal journalisten/schrijvers/fotografen en activisten uit Nederland en enkele andere Europese landen, zoals Italië en Polen, werden uitgenodigd door het “Immortal Regiment” van Rusland, voor de 9 mei Parade, om naar Moskou, Rusland te komen, een prachtige ervaring, die ik niet zal vergeten!

Het ” Immortal Regiment” (Onsterfelijk Regiment) is opgericht in 2012, door het volk en de Russische regering en vindt plaats, direct na de grote militaire parade op het Rode Plein en het Kremlin. De mensen dragen foto’s van hun overleden dierbaren, verzetshelden en slachtoffers van de brutale Tweede Wereldoorlog, waarbij Rusland zwaar geleden heeft , bijna 20 miljoen Russen zijn gestorven ..Een nieuwe dimensie was toegevoegd aan de parade dit jaar, de oorlogen die momenteel uitgevochten worden in Syrië, Irak en Afghanistan, waarbij de Russen de terroristen en ook indirect de NATO bestrijden.

President Poetin loopt voorop de PARADE, te beginnen bij het Rode Plein, waar zich bijna 1 miljoen mensen verzameld hadden uit bijna 40 landen!

Een groots evenement, dat goed georganiseerd was door de mensen van Rusland, het “Immortal Regiment" en de Russische regering , met als doel het eren van familieleden, dierbaren, bekende en onbekende verzetsstrijders, soldaten en helden die tijdens deze oorlog(en) hun leven lieten voor de vrijheid van Rusland en de rest van de wereld.

De hele stad van (Moskou) was gekleurd met foto’s, die de mensen bij zich droegen, getooid met speciale ribbons op hun kleding en het dragen van soldaten baret’s.

De ouderen, ex-soldaten, verzetsstrijders, getooid met medailles op hun uniform, die geëerd werden en met respect bejegend in het “Pebedy Park”. Kinderen hun respect toonden door bloemen te geven (anjers) aan hen en volks/strijd liederen te zingen . Mooie scènes van respect en eer voor de mensen die Europa bevrijd hebben van de NAZIE ‘s.

De avond werd afgesloten met een groots vuurwerk spektakel, op verschillende punten in de bijna 20 miljoen tellende hoofdstad. Een stad en een land die zeker de moeite waard is te bezoeken, modern, ontzettend schoon, lekker eten en hele aardige mensen. Een zulke prachtige metrostations, die al een attractie op zich zijn.

Het is jammer dat de Nederlandse regering zo slecht spreekt over Rusland, een dictatuur is het zeker niet, maar een democratie met nadruk op veiligheid, waar ze in Nederland nog veel van kunnen leren. Dus waag de stap en ga Rusland bezoeken, het is de moeite waard!