Lef

Via een filmpje op de site van Metro kwam ik bij deze columnwedstrijd terecht. Dat filmpje ging over een sociaal experiment waarbij een verkrachting in een auto in scene was gezet en een vrouw om hulp riep. Wat bleek: 85% van de voorbijgangers liep door zonder ook maar even de politie te bellen.

Hoe komt dit nou? Hebben “we” dan echt geen lef om op te komen voor onze medemens? Iemand helpen zoals jezelf ook geholpen zou willen worden? Hoeveel lef heb je daar voor nodig? “Iedereen” spreekt er schande van maar wat zou jij doen als het erop aan komt? Daar heb je dus lef voor nodig, staan voor datgene wat belangrijk is. Staan voor datgene wat we normen en waarden noemen.

Normen en waarden…breek me de bek niet open. Ik zie bijna dagelijks om me heen dat de normen en waarden de laatste jaren echt wel veranderd zijn, soms verdwenen lijken te zijn. Opgeschoten pubers (of klein grut die denken een puber te zijn…) met een grote bek naar iedereen die zich naar hun idee iets teveel met hun bemoeit. Volwassenen die de betekenis van “volwassen” niet lijken te begrijpen en reageren op dagelijkse dingen alsof hun het grootste onrecht aller tijden wordt aangedaan.

Bij de klantenbalie van de supermarkt nog, afgelopen week. Mijn vrouwtje staat te wachten op haar beurt. Een andere vrouw staat eerst achter haar, dan naast haar en als mijn vrouwtje aan de beurt is ineens naar voren komen en bij hoog en laag volhouden dat ze toch al veel langer daar stond dan wij gezien hebben. Denkt ze nou echt dat we uit een ei komen? Wel lef hebben om zo te doen…ook dat is lef.

Afgelopen weekend stapte ik in bij een omgebouwde Chevy Van (zo´n anti-Prius V8 slurper). Of ik wilde ervaren wat lachgas injectie doet op een V8…tuurlijk! Als rasechte USA car liefhebber was ik daar wel voor te porren. Nou, dat lachgas deed goed z´n werk! De remmen (of wat ervoor door moest gaan) vonden dat echter minder fijn, met flink wat mazzel kwamen we zwetend en slingerend tot stilstand. Lef of stommiteit om zo te gaan blazen? Zeg het maar.

Veel mensen hebben nog steeds genoeg lef, het is alleen de vraag hoe je dat gebruikt. Ik heb in ieder geval de lef gevonden om deze column te schrijven, hebben jullie de lef om deze column te kiezen?