Open brief aan de Belastingdienst Toeslagen

Geachte dames en heren,
Het verbaast me toch iedere keer weer, als ik een brief van jullie op de mat krijg met een tekst van de volgende strekking: “U hebt toeslag(en) over 2015 ontvangen. …Na afloop van het jaar berekenen wij uw toeslag definitief. Hiervoor hebben we meer tijd nodig, omdat nog niet alle gegevens bekend zijn. Vak gaat het om gegevens die we van andere instanties krijgen. U ontvangt uiterlijk 31 mei 2017 de definitieve berekening van uw toeslag (en) in 2015.”
“Nog niet alle gegevens bekend”… hoe krijgt u het voor mekaar? U heeft er een jaar voor gehad!!!!
Ik geef alle wijzigingen direct door via DigID. Mijn werkgever verstrekt jaaropgaven. Mijn kinderopvang stuurt ieder jaar januari de overzichten van het vorige jaar. Mijn woningcorporatie is verplicht om de huuroverzichten toegankelijk te maken. Mijn zorgtoeslag is gekoppeld aan mijn inkomen.
De burger is transparant.
WTF is uw probleem??? Als het de procedure versneld, ben ik zeer graag bereid om al deze gegevens gescand aan te leveren. Leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker.
Als ik in 2017 mijn herberekening krijg is het voor mij héél moeilijk om nog te controleren of u er gelijk mee heeft. Nog erger is, als blijkt dat er grote bedragen terug moeten worden betaald. Want mensen met (veel) toeslagen krijgen die niet voor niets…

Het bizarre is, dat er blijkbaar in de afgelopen 10 jaar niets is verandert! 10 jaar geleden belde ik eens met een lieve, Limburgse medewerkster van de Belastingdienst Toeslagen, omdat ik twee keer dezelfde beschikking had ontvangen, één keer met het verkeerde bedrag en één keer met een verkeerde periode. Zij rondde het zeer prettige telefoongesprek af met de woorden “Ach mevrouw, ik durf op verjaardagen niet eens meer te zeggen waar ik werk, omdat ik me schaam.”. Die mevrouw heeft meteen alles geregeld en in orde gemaakt.
Aan de medewerkers kan het dus niet liggen. Misschien bent u gewoon onderbezet en heeft u te veel aanvragen te verwerken met een voortdurend wijzigende wetgeving?
Dan geeft ik u het welbedoelde advies om daar open over te zijn en eens een keer publiekelijk “sorry” te zeggen en uitleg te geven, want ik ben echt niet de enige (als ik zo op Facebook en in mijn kennissenkring het oor te luisteren leg, op de werkvloer een opmerking laat vallen….).

Met vriendelijke groeten,
Katja Sienknecht