Juist wel 4 mei voor mij

SaskiaLoomans 3 mei 2016

Ik open mijn Facebook en de schrik slaat me om het hart. ‘Geen 4 mei voor mij’ kopt Metro. Geboren en getogen in Nederland zit die datum er bij mij al van jongs af aan ingeramd, als kleuter werd mij al geleerd waarom ik die dag even twee minuutjes stil moest zijn. Een steeds lastigere opgave in deze tijd van altijd maar online en aanspreekbaar. Nee he is mijn eerste gedachte bij het zien van de kop, daar gaat dan weer een stukje samen zijn in deze ieder-voor-zichmaatschappij. Gaan we nu daadwerkelijk weer in discussie over iets wat zou moeten samenbrengen?

Met deze redelijk bevooroordeelde gedachtegang open ik het artikel. Ik lees het een keer of drie achter elkaar en val stil. De reden van deze actie blijkt een serieus statement waar over is nagedacht in plaats van het oerhollandse zeiken en om aandacht schreeuwen waar ik vanuit ging. En met dat statement ben ik het stiekem eigenlijk nog best eens ook. De bedenkster van de hashtag heeft deze in het leven geroepen vanwege de hypocrisie van veel mensen. Er is tegenwoordig weer zoveel haat onderling. Moslims, vluchtelingen… Nou niet echt populaire subgroepen om het zacht uit te drukken en ja, ook ik denk wel eens ‘herhaalt de geschiedenis zich straks weer?’. Zijn die twee minuten nog wel zoveel waard als we elkaar om vijf over acht alweer de ergste dingen toewensen op sociale media? Als tien minuten later de saamhorigheid alweer is omgevormd naar wij-zij?

Niet eens zo’n gekke, onterechte vraag en zeker stof tot nadenken. Maar mijn heilige 4 mei dan? Moet ik dat dan ook als statement maar skippen?

Nee, JUIST NIET. En daar gaat dit statement dus fout. Want 4 mei is zoveel meer dan alleen de Holocaust en Tweede Wereldoorlog herdenken (en ik blijf van mening dat ook dat deel zeker moet blijven). 4 mei is leren van onze fouten en de tijd nemen voor bezinning, al is het maar twee minuutjes. En juist als dat dreigt te verloederen, moeten we het niet skippen maar extra aandacht geven. Zodat we heel, heel misschien even stilstaan bij de tijdgeest en niet op deze dag om vijf over acht een domme Facebookcomment plaatsen…
4 mei, juist nu.