Treinreizen: Niet voor watjes!

Sarli van de Sande 21 feb 2017

Sommige mensen beweren dat ze de trein hét ideale vervoersmiddel vinden. Ze menen dat het heerlijk rustig en ontspannend is.
Ik kan je vertellen: deze mensen liegen. Allemaal.
Het reizen met de trein is namelijk niet voor watjes. Het is keihard afzien. Je krijgt flinke irritaties voor je kiezen, die veel verder gaan dan vertragingen en werkzaamheden.

Als eerste heb je de medereizigers die geluidsoverlast veroorzaken. Je kent ze wel; mensen die zitten te praten in de stiltecoupé, bellen, filmpjes kijken met geluid of hun muziek zó hard hebben staan zodat de hele trein kan meegenieten. En dan niet te vergeten de mensen die eten in de trein, met de bijhorende smak-, kauw- en papiergeluiden. Iedereen die vaker met de trein reist, weet dat er hierbij nog een overtreffende trap is: mensen die wortels of appels eten. Elke hap klinkt als een bom die neervalt. En alsof het nog niet erg genoeg is, wordt het meestal gevolgd door het keiharde klappende geluid van de prullenbak.

Maar de irritaties gaan verder.
Zo heb je mensen die alle tijd van de wereld hebben. Ze lopen over de hele doorgang in een slakkentempo en ze staan op de roltrap in het midden. Ze leven compleet in hun eigen tempo en zorgen ervoor dat mensen met haast hun trein missen.
Dan heb je nog de mensen in de stiltecoupé die iedereen die ook maar 1 decibel geluid produceert, aanspreken. Vaak veroorzaakt de discussie die volgt meer geluidsoverlast dan het oorspronkelijke geluid, dus echt efficiënt is het niet.
Een andere groep reizigers die veel irritaties veroorzaken, zijn ‘de dagjes-uit-mensen’. Mensen die voor het eerst met de trein gaan en geen idee hebben hoe het allemaal werkt. Deze mensen vinden het reizen met de trein maar wat moeilijk. Halen ze de aansluiting wel? Ze hebben immers ‘maar’ 5 minuten overstaptijd. En hebben ze wel goed ingecheckt? Dingen waar niemand anders moeite mee heeft, zijn voor hun een groot vraagteken en een kwestie van leven of dood.

En dan heb je nog de trein zelf. Ook altijd goed voor de nodige irritaties. Catering waar niemand op zit te wachten, het schudden van de trein als je aan het schrijven of opmaken bent en de temperatuur in de trein, die altijd veel te warm of te koud is. Zodra de zon schijnt, wordt de airco meteen op volle kracht gezet, waardoor je het beste in je winterjas kunt reizen, ook al is het buiten 30 graden.

Allemaal irritaties die je als treinreiziger voor je kiezen krijgt. Treinen is dus niet voor watjes. Nee. Treinen is voor keiharde bikkels!