Zwarte Piet, het slachtoffer van tunnelvisie.

Sandra Straatman 23 nov 2017

Er was eens in een warm land een vader die drie dochters had. Het gezin was erg arm, maar liefderijk en dat maakte hen gelukkig. Tot op een dag de vader zag dat er weldra geen geld meer zou zijn om drie kinderen te voeden.
Na weken lang met zijn probleem te hebben getobd zag hij in dat er maar één manier was om de lasten te verlichten en zo te voorkomen dat ze allemaal zouden omkomen van de honger: Eén van zijn dochters verkopen aan een slavenhandelaar.

De pijn en het verdriet die het de vader deed om deze beslissing te nemen waren niet onopgemerkt gebleven. Net als de smeekbedes die de zusjes avond aan avond aan de beschermheiligen hadden gericht, in de hoop dat ze het tij zouden kunnen keren: Hun gebeden werden verhoort!

Op de avond van 5 december werd er door iemand van buiten iets door het open raam naar binnen gegooid. Wie die persoon was konden ze niet zien, en ze zijn er nooit achter gekomen. Maar ze gingen wel opzoek naar wat er precies op de vloer was gevallen. Ze vonden een zakje. In dat zakje zaten gouden munten: Precies het bedrag wat de vader nodig had om zijn gezin een jaar lang bijeen te houden.

Opgelucht en blij pakte het gezin de draad van het leven weer op, gelukkig met het idee dat geen van de kinderen als slaaf zou worden misbruikt. Tot het opnieuw november werd en het gezin opnieuw in geldnood kwam te verkeren. En weer riepen ze de beschermheiligen aan. En opnieuw verscheen er op 5 december een zakje met geld. En ieder jaar herhaalde zich dit voorval, tot alle dochters getrouwd waren en zelf kinderen kregen.

Dit, dames en heren, is de legende waarop ons sinterklaasfeest op is gebaseerd. De heilige is Sint Nicolaas, geboren in het Turkse Mira, die later bisschop werd in Spanje. Sint Nicolaas is de beschermheilige van schoorsteenvegers, zeelieden en kinderen. Alle elementen van onze traditie zijn in deze legende terug te vinden: De zwarte pieten (schoorsteenvegers) de stoomboot (zeelui) de kinderen (de dochters), mandarijntjes (de zakjes), het strooigoed (het geld), de wens in de schoen (de gebeden van de kinderen) het verrassingselement, het jaarlijks terugkeren van de Sint uit Spanje….

Hoe ziek moet je eigenlijk zijn om zo’n prachtig verhaal te willen negeren en alleen nog maar te kijken naar de Sint Nicolaas uit de Noorse Mythologie, die met zijn Zwarte Piet de tegenstellingen wit/zwart goed/slecht uitbeelden? Is het niet beter om je strijd tegen racisme en slavernij op een éérlijk manier te voeren?