Een studerende twintiger met een cavia

Ik kocht in een dronken bui een cavia bij de dierenwinkel. Na vijf jaar kan ik een duidelijke conclusie trekken over de voor- en nadelen van je veel te kleine appartement delen met een knaagdier.

Waarom je wel een cavia wil?
Als je bent afgestudeerd, en je opzoek gaat naar een baan kom je in een diep, donker en bodemloze put terecht. Misschien had je toch iets beter moeten luisteren naar je ouders toen ze zeiden dat de kans op werk wel klein is met de studie ‘culturele antropologie’. Nu sta je op donderdagavond dus niet meer ergens op de bar, maar zit je alleen op de bank naar het mooie gladde hoofd van Humberto Tan te staren. Al je vrienden hebben inmiddels een fulltime baan, en jij voelt je eenzaam. In zulke gevallen, als je je hopeloos en doelloos voelt, kan het wel fijn zijn als een cavia met een zeldzaam nonchalance over je ademhalingsstelsel loopt. Wil je het echt goed hebben, koop dan een merino-tesselcavia. Deze cavia’s hebben een langharig krullende vacht waar je lekker je hoofd in kunt stoppen als je het effe allemaal niet meer weet.

Waarom je geen cavia wil?
Cavia’s worden toch altijd een beetje gezien als het huisdier van een meisje van vijf, dus het is misschien een beetje vreemd als je als volwassen man een cavia koopt. Het is verder niets iets waar je je voor moet schamen, en je moet er zeker niet over liegen – maar als je indruk wil maken op een feestje, praat dan eerst even over je platenverzameling en welke film van Wes Anderson nou het beste is, voordat je over je cavia begint. Daarnaast zijn cavia’s veeleisende dieren: ze hebben een kooi, drinkflesje, voerbakje, kam, nagelknipper en een nachthokje nodig. Een groot eisenpakket dus voor een beestje dat zelf helemaal niets teruggeeft. Ja, cavia’s zijn tamelijk zelfzuchtig.

Conclusie
Cavia’s zijn super chill om op de bank mee te hangen als je je eenzaam voelt, maar met je vrienden delen dat je cavia met z’n koppie op je borst in slaap viel en jullie de hele nacht zo hebben gelegen, zit er niet in. Verwacht daarnaast geen teken van dank als je kooi voor de zoveelste keer verschoont.