Excellent

rubenlangereis 24 apr 2015

Excellent zijn in iets, is naar mijn mening, ergens goed in zijn, en zelfs beter dan veel anderen.

Als veel mensen ergens goed in zijn, dan val je niet meer op, als je er zelf ook goed in bent. Dus het moet een opvallende eigenschap zijn, iets zeldzaams. Ik wil dan wel graag de kanttekening plaatsen dat je ook in dingen goed kunt zijn die volgens het burgerlijk wetboek niet zijn toegestaan. Dit is vaak wel iets opvallends en wat maar weinig mensen doen ( in de extreme dingen dan), maar toch zie ik dit niet als iets excellents. Voorwaarde is dus wel dat het een eigenschap moet zijn wat algemeen erkend wordt als iets positiefs.

Voorwaarde aan de eigenschap is ook dat jij en je omgeving en samenleving er iets aan heeft. Dit kan dus over de hele wereld iets anders zijn. Ik kan bijvoorbeeld wel heel goed zijn met computers (ik zeg maar wat. Ik zeg niet dat het zo is, maar het is een soort aanname, om een voorbeeld te kunnen geven, maar ik zeg ook niet dat het niet zo is), maar stel ik ben in een Afrikaans land, waar een gemiddelde burger niet de beschikking heeft over een computer, dan heb ik helemaal niks aan mijn kennis en kunde van de computer.

Ik ben van mening dat zogenaamd, hooggeplaatste mensen of mensen die vaak in de schijnwerpers staan, niet automatisch excellent zijn. Het kunnen ook omhoog gevallen mensen zijn die nieuws zijn in bepaalde nederlandse dagbladen.

Nu ik dit schrijf vraag ik me af of je ook excellent kunt zijn in fysiek opzicht. Ik dacht, onderdelen van ergens goed in zijn is natuurlijk een stukje talent, maar ook zeker oefening en doorzettingsvermogen. Maar neem een model, is zij excellent? Misschien wel, want ze is vaak een doodnormaal mens, vergelijkbaar met veel andere mensen. Of misschien eigenlijk helemaal niet, is juist de computernerd, die de foto’s fotoshopt en haar knap laat zijn, de gene met de excellente eigenschap.

Ik denk dat excellent zijn in iets ook heel erg te maken heeft met hoe andere mensen naar je kijken. Kijken veel mensen tegen je op, dan maken zij jou ergens goed in. Heb je geen publiek die zegt dat je goed bent, hoe weet je dan dat je goed bent? Dus dan zou je niet van jezelf kunnen zeggen dat je ergens excellent in bent. Dat zou betekenen dat je zelf helemaal geen invloed hebt of je excellent bent of niet. Of je moet natuurlijk enorme zelfkennis hebben, maar dat kan snel doorslaan in egoïsme.