Genieten als een kind

Rosanne Kars 23 feb 2017

Soms fiets ik jaloers kijkend naar kinderen die aan het spelen zijn. Niet omdat ik nu zo nodig de behoefte heb om ook keihard achter iemand aan te rennen om diegene aan te tikken of zin heb in een grote schaafwond op mijn knie na een val van de fiets. Nee, ik kijk jaloers naar deze kinderen om de onbezorgdheid die ze uitstralen. Gewoon met je eigen ding bezig zijn, niet denken aan wat anderen van je vinden, geen zorgen om moeilijke ‘grote mensen zaken’.

Als ik naar mezelf kijk rond de leeftijd van 8 à 9 jaar ging mijn volledige aandacht naar school, vriendinnen en plezier maken. En leuk dat ik alles vond, ik genoot van het leven zoals me dat op die leeftijd gegeven was. Vakantie? Een weekje of twee hield ik nog net uit, daarna mocht het van mij wel allemaal weer beginnen. Dat is in mijn huidige levensfase wel anders: ik koester elke vrije dag en zo nodig heb ik er ook geen moeite mee om mezelf af en toe een dagje vrij te geven. Overigens zijn mijn vrije dagen niet echt vrije dagen, want bijbaantjes zijn een kei in het vullen van vrije dagen en er schijnt ook nog iets te bestaan als ‘zelfstudie’ (klinkt best professioneel voor Facebooken en appen met een open studieboek voor je neus).

Soms zou ik willen dat ik tien jaar terug in de tijd kon. Even weer terug naar de tijd waar ik na school thuis kon komen met een vieze modderbroek, een lekkere lap hondenstront aan mijn schoen en een zoute snottebel onder mijn neus, om vervolgens onder de douche te springen en de hele avond tv te kijken. Geen zorgen om zaken die nog moeten gebeuren, niet het gevoel dat er nog tien dingen zijn die je beter kunt doen dan hetgeen waar je op dat moment mee bezig bent. Legaal ontspannen, ofwel genieten als een kind.

Aangezien de techniek nog niet zo ver is dat ik even een weekje op vakantie kan in mijn eigen leven van een paar jaar terug, moet ik mezelf maar leren om op een kinderlijke manier te genieten van het leven. Morgen ga ik de hele dag hutten bouwen in het bos en daarna twee glazen chocomelk naar achteren gooien om vervolgens in mijn prinsessenpyjama op de bank in slaap te vallen terwijl ik kijk naar het Jeugdjournaal. Slaap lekker!