VERLOREN STRIJD

Ronald van der Drift 21 mrt 2017

Onze drie wyandotte kippen werden elke avond door een hongerige rat bezocht. Via een ingenieus gangenstelsel kwam hij steeds binnen het domein van de kippen. Na zijn maaltijd liet hij de kippen met een beestenbende achter. Op een dag besloot ik daadkrachtig te moeten ingrijpen. Er moest een methode zijn de kippen te beschermen tegen deze slimme, brutale ongenode gast. Voortvarend ging ik aan de slag en maakte van het kippenhok een ontoegankelijk bolwerk Een paar weken later lag de buitengesloten rat uitgeteld op de composthoop. Het schokkende beeld gaf mij kippenvel en knaagde aan mijn geweten.

Tussen organismen bestaan regelmatig uiteenlopende belangen. Allerhande systemen zijn in het leven geroepen om conflicten op te lossen. De filosofie biedt een rijkdom aan inzichten op onze menselijke vragen en terugkerende conflicten. Grofweg komt het er op neer dat ethisch handelen onnodig lijden zou kunnen verminderen. Filosoof Boeddha gaf hierover 2500 jaar terug al waardevolle inzichten. Hij ontdekte dat veel conflicten ontstaan door egoisme, onwetendheid, gehechtheid. Hij ontwikkelde als leidraad voor bekwaam handelen het achtvoudige pad. We kunnen er nu als de kippen bij zijn wanneer we de verkeerde route willen bewandelen.

Toen de kippen weigerden slechts een minuut stilte in acht te nemen en maar bleven kakelen was ik door de ratten besnuffeld eventjes in staat hun nekken om te draaien.