HEERLIJK KATTEN

Ronald van der Drift 21 feb 2017

De dagelijks onvermijdelijke huis – tuin en keuken onderwerpen worden dikwijls zonder overdreven moeite tussen ons ter sprake gebracht. Daarom werd ik dit keer verrast door een lik op stuk reactie waar de honden geen brood van lusten. Zonder poespas vertelde ik dat zij haar fiets de hele nacht buiten had laten staan. Daarop haalde ze direct hard uit door er op te wijzen dat ik de kattenbak al twee weken verzuimd had schoon te maken. Ofschoon ik heel goed weet dat mijn vrouw absoluut niet voor de poes is kon ik haar gedrag alleen maar als uitgesproken komisch opvatten.

De neiging op een ander te gaan katten komt voort uit een onjuiste interpretatie dat we geestelijk kunnen worden aangevallen. We zetten direct een hoge rug op en nemen de situatie waar als een bedreiging c.q vernedering. Met deze verkeerde perceptie rechtvaardigen we onze defensieve reacties en houden hem ook ferm in stand. We gaan er van uit dat aanval de beste verdediging is. Meestal begint de ander vanuit dezelfde vergissing direct te blazen. Een vijandig conflict lijkt daardoor onafwendbaar. Het prachtige inzicht dat het probleem zich voordoet omdat we onszelf aanvallen verliezen we uit het oog. De bedreiging lijkt ten onrechte van buitenaf te komen. Daarom denken we middels strijd onze innerlijk evenwicht weer te kunnen hervinden.

Uit het veld geslagen door mijn lachen vroeg ze mij daarmee te stoppen. Omdat in liefde en oorlog alles geoorloofd lijkt hield ik graag mijn mond om stiekem haar katten te kunnen omhelzen.