De stad met zonder hart

Behalve het hebben van koude handen en een loopneus, is fietsen door Rotterdam best leuk. Gelukkig kan ik mezelf weer even opwarmen als ik op de roltrap in de fietserstunnel sta. De tunnel die het centrum verbindt met Rotterdam Zuid. Normaal gesproken sta ik voor me uit te staren op de roltrap. Hier en daar hoor ik mensen met elkaar praten over het koude weer buiten. Typisch Hollands, met elkaar praten over het weer. Ik zeg niks en kijk naar alle mensen die met mij door de tunnel reizen en vraag me af wat zij vandaag gaan doen. Gewoon naar hun werk? Of naar school? Of naar de liefde van hun leven?

Dat is namelijk wat de meeste mensen doen op 14 februari, de dag van de liefde. Op het moment dat ik hieraan denk, kijk ik voor me uit, naar het einde van de roltrap. Ik moet twee keer kijken, want wat ik nu zie lijkt niet echt. Een vrouw in een witte jurk met naast haar een man in pak. Allebei helemaal opgedoft voor waarschijnlijk een van mooiste dagen uit hun leven, hun trouwdag. Tenminste daar lijkt het op. Alsof ze zo uit het stadhuis gewandeld zijn. Met mij kijken nog zeker dertig andere mensen naar dit stel, dat elkaar zoent op de roltrap. Ik durf met zekerheid te zeggen dat iedereen dacht: best apart, trouwfoto’s maken in de Maastunnel.

Het stel staat niet alleen op de roltrap. Voor hun staat een persoon in een toga. Ook gek, dacht ik. Dit stel wil de trouwambtenaar ook op de foto hebben. Totdat het tot me doordringt dat deze mensen hier niet alleen zijn voor de trouwfoto’s, maar voor het huwelijk zelf. Ze gaan trouwen in de Maastunnel.

Op het moment dat ik dat besef, ben ik bijna aan het einde van de tunnel. Ik had nog wel even willen kijken naar hoe deze mensen elkaar eeuwige trouw zouden beloven op zo’n gekke plek in Rotterdam. Maar ik stap weer op mijn fiets en ik word overspoeld door een gevoel van trots. Ja, ik ben trots op Rotterdam. De stad met een groot hart waar alles kan, waar alles mag, waar niks te gek is en waar mensen zo gek op zijn. Zo gek, dat ze er trouwen, midden op een roltrap in de Maastunnel. Heerlijk toch?