Fiets Weg!!

[email protected] 24 feb 2017

Het is maandag de 13e, vanochtend kon ik lekker wat langer uitslapen omdat ik pas rond half 10 in Den Haag moest zijn. Meestal zit ik om half 7 al in de trein naar Breukelen en nu hoefde ik pas na 9-en op het station in Leiden te zijn, hoe fijn is dat. Eén nadeel, de fietsenstallingen zijn al overvol, maar ik vind een plekje aan de buitenkant van een hele rij fietsrekken (voor fietsen dus), en ik zet mijn fiets daar op slot.
Om half 7 ‘s-avonds kom ik terug en ik loop eens langs de rekken, en nog een keer… Een lotgenoot loopt ook naar zijn fiets te zoeken en hij zegt me dat de Gemeente Leiden misschien de fiets wel heeft weggehaald, in het kader van de ‘Fiets Fout Fiets Weg’-actie!
De gemeente Leiden doet ook aan ‘Flink Fietsen’ en zegt fietsers te stimuleren de fiets te pakken!! Als ik na een half uurtje lopen thuis kom, kijk ik gelijk maar even op de site waar foute fietsen (de foto) worden geplaatst en ja hoor, daar staat de mijne al, op te halen voor €26,00, echt verlegen zijn ze niet op het Stadhuis te Leiden. Zo is het lekker verdienen over de goedwillende fietsende burger!
De meeste mensen zullen bij het ophalen (als ze de fiets al ophalen) het proces-verbaal wel meteen weggooien, maar als je dat niet doet en je even over de ambtenarentaal heen zet, kom je erachter dat je in beklag kunt tegen dit besluit. Als ik mijn fiets ophaal, vertelt de baliemedewerker me dat hij eigenlijk niet mag wijzen op die mogelijkheid, dat kost onze ambtenaartjes namelijk teveel werk.
Natuurlijk ga ik in beklag, al weet ik vantevoren dat het niets uit gaat halen, alles zit natuurlijk goed dichtgetimmerd met regeltjes en zelfs als je fiets helemaal niet in de weg staat, gevaar oplevert of wat dan ook, is er nog de ‘aanzuigende’ werking; als jij je fiets naast het rek zet, volgen er natuurlijk meer en dat willen we niet.

Nog zo’n stukje fietsverdriet is de rondweg van de Merenwijk in Leiden. De Merenwijk is gebouwd in de jaren ’70 en ’80 en bestaat uit allemaal subwijkjes, te bereiken via de rondweg (dat ding heet anders, maar daar kom ik nu even niet op). Op de rondweg heb je voorrang en dat is hartstikke logisch!! Nu heeft er één of andere halve gare ambtenaar bedacht dat fietsers die vanaf een doorgaand/doorsnijdend fietspad de ringweg oversteken voorrang moeten hebben en op een oversteekplaats bij een aantal scholen ook nog eens een keer! Omdat dit gewoon niet logisch is, is het dus levensgevaarlijk!!
Welkom in Fietsstad Leiden!