Meer of minder

Beste politiek,

Ik begrijp jullie niet meer… Ik ben volkomen de weg kwijt, ik “moet” namelijk in maart gaan stemmen maar heb werkelijk waar geen idee op wie, zucht. Misschien ga ik wel niet stemmen trouwens… Welke partij staat er nu het best op bij mij? Ik moet namelijk gaan kiezen tussen 81 partijen.

Mijn vraag aan u; waarom hebben wij zoveel politieke partijen? Waarom moet iedereen met een eigen mening tegenwoordig direct een politieke partij oprichten? Het lijkt wel een trend. Iedereen die een mening heeft en ook maar het minst of het geringste afwijkt van een andere partij begint zijn eigen partij. Kan iemand mij uitleggen wat de verkiezingscampagnes van Artikel 1 en DENK met elkaar verschillen of die tussen GeenPeil en Forum voor Democratie? Partijen die zijn opgericht voor hetzelfde ideaal maar door een meningsverschil toch een andere partij zijn geworden. Wederom een diepe zucht.
Hoe in hemelsnaam moeten burgers dan nog een keuze kunnen maken op 15 maart als verkiezingsprogramma’s zo weinig van elkaar verschillen….

De afgelopen jaren ziet de politiek een daling in de opkomst bij 2de kamer verkiezingen. Steeds minder mensen vinden de politiek interessant of ze weten gewoon niet op wie ze moeten stemmen. De bevolking groeit uit elkaar en daar is de politiek verantwoordelijk voor. Beste mensen van de politiek kunnen we alstublieft stoppen met het creëren van meer politieke partijen. Het gevoel doet mij hebben dat er minder politieke partijen nodig zijn in Nederland. Burgers raken het overzicht namelijk kwijt en weten niet waar ze aan toe zijn. Minder partijen zou burgers meer duidelijkheid geven over de missie, visie en streven van de politieke partijen. Minder partijen zal op de lange termijn zorgen voor een hogere opkomst tijdens de verkiezingen. Minder partijen zou leiden tot minder polarisatie.

Dus alstublieft politiek zouden we ervoor kunnen zorgen dat we niet meer dan 10, het liefst 6, politieke partijen in Nederland hebben. Dat geeft meer duidelijkheid aan je burgers en zo hoeft niet iemand met een tijdelijke mening meteen een politieke partij op te richten die 4 jaar later weer opgeheven wordt.

Geert vroeg 2 jaar geleden nog; meer of minder… Nou ik zeg “minder” maar dan wel politieke partijen.