De 5e reünie van de Deense Bleekneusjes

Ik vraag hiermee aandacht voor de Reünie in de Deense Zeemanskerk te Rotterdam op 5 april 2017. Deze reünie is voor alle bleekneusjes,die net als ik na de tweede wereldoorlog werden opgevangen bij pleegouders in Denemarken.
In het kort mijn ervaringen van toen.

Mijn vader bracht mij in november 1945 met de trein naar Utrecht. Dit gebeurde vanaf Station Rotterdam-Maas. In die tijd ging de trein nog niet vanaf Station Blaak. Wij gingen met een grote groep kinderen in Rode Kruis bussen en vertrokken vanuit Utrecht.
De reis ging door het door de oorlog verwoeste Duitsland naar Denemarken. Net over de grens in Denemarken in Padborg overnachtten wij in Frøslevlejren, een ex-concentratiekamp. Momenteel is het een museum, waar zelfs zo’n Rode Kruis bus nog te bezichtigen is.
Verder gingen wij met de trein, die stopte in de plaats Kolding. Hier werd ik opgehaald door een lieve
dame, mijn pleegmoeder. Ik kwam terecht in een doktersgezin in Vamdrup. Zij hadden 2 kinderen
een zoon en een dochter. Later is er nog een zoon geboren. De oudste zoon is helaas overleden.
Wel moest ik na 14 dagen naar school, want het was geen vakantie. Zo kwam ik dus in Denemarken in de 4e klas terecht. Ook kreeg ik zakgeld. Ik besloot om dit geld gedeeltelijk te sparen voor een fiets. Toen niet wetende of ik ooit nog terug zou komen. Mijn pleegouders zijn in de tijd, dat ik weer thuis was, mijn zakgeld door blijven sparen. Toen ik na ongeveer 6 maanden weer terugkwam stond tot mijn grote blijdschap mijn nieuwe fiets klaar. De eerste keer ben ik 7 maanden bij hun geweest.
Amper thuis ontving ik een brief met het verzoek om weer te komen, mijn thuisreis werd dan door mijn Deense pleegouders betaald. In hetzelfde dorp, waar ik logeerde, was nog een Nederlandse jongen, Wim. In Bastrup 2 km verder logeerde een jongen; zijn naam was Rudi Kesselaar (de later bekende Rudi Carell). Op de boerderij, waar hij logeerde heb ik met mijn pleegbroer veel plezier gehad. Vele malen heb ik mijn fantastische pleegouders bezocht.
In die tijd na de oorlog zijn er ongeveer 3750 Nederlandse kinderen uitgezonden naar Denemarken.
Zonder deze verschrikkelijke oorlog had ik dit niet meegemaakt.
Mijn vrouw en ik gaan nog regelmatig op bezoek in Denemarken.

Ph.W.Vink ([email protected])